Зарацин: Забрана динара на КиМ повезана са дијалогом

Немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Зарацин рекао је да сматра да је одлука о забрани динара на Косову и Метохији питање које је повезано са дијалогом Београда и Приштине.

Он је у интервјуу за „Кљан Косова“ навео да је агенда дијалога веома јасна и да се чини да се стране слажу око тога о чему желе да разговарају.

„Агенда дијалога је врло јасна и наравно да се стране слажу око тога о чему желе да разговарају, али генерално приступ дијалогу треба да буде конструктиван и да се мери флексибилношћу у вези са организацијом избора“, рекао је он.

Оценио је да то што политичари из Приштине не учествују на састанцима на којима се говори о динару доводи до тога да изгледају „мање суверено“.

Зарацин је поручио да има много проблема када је реч о уредби тзв. централне банке Косова којом се забрањује употреба динара и нагласио да „мере које су предузете нису адекватне“ и да се примећују многи проблеми на терену за Србе.

Додао је да сматра да је циљ да евро буде једина валута на КиМ легитиман, али је подвукао да „политика има задатак да олакша живот грађанима, а не да га отежава“.

Зарацин је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију поручио да мора да преузме одговорност и спроводи одлуке када је реч о имовини манастира Високи Дечани.

Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку тзв. уставног суда у Приштини из 2016. године према којој морају да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button