Зашто свет не види патњу косметских Срба

Према извештају америчке невладине организације „Фридом хаус“, чији је главни финансијер влада САД, Србија је у 2020. години назадовала у области политичких права и грађанских слобода и сада се заједно са још четири државе западног Балкана – Албанијом, Босном и Херцеговином, Северном Македонијом и такозваним Косовом –  налази у категорији делимично слободних земаља, пише Политика.

У том извештају записано је да су јунски избори у Србији „чије су спровођење обележили мањкавости, задали тежак ударац вишепартијском систему“, док је на Косову, после краткотрајног периода власти „неуставно збачена влада премијера премијера Аљбина Куртија“.

Изједначавање Србије и њене јужне покрајине поводом питања људских права у најмању руку је проблематично јер у последњих 20 године Срби у Метохији живе у гетима који се суфемистички зову енклаве и две деценије су на мети Албанаца, док у централној Србији готово да нису забележени етнички мотивисани напади.
Аналитичар Центра за друштвену стабилност Срђан Граовац каже да су Фридом хаус и сличне невладине организације продужена рука западне спољне политике, најчешће Америчке.

Граовац за „Политику“ каже да је тај извештај, где се у исти кош стављају Србија и непризнато Косово, и покушај изједначавања грађанских и политичких права, један од притисака на Србију.

(извор Политика)

Повезани чланци

Back to top button