Зелић: Пријављено 20 нежељених дејстава вакцина, нема разлога за забринутост

У Србији је до пријављено 20 нежељених дејстава вакцине против коронавируса и у питању се краткотрајне реакције које не представљају разлог за забринутост, изјавио је Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Он је рекао да су нежељене реакције локалне и системске.

„Локалне су оне на месту примене вакцине попут отока или бола а системске су оне попут малаксалости, бола у мишићима и зглобовима и као најчешће, повишене температуре”, казао је Зелић за Радио телевизију Србије, преноси Бета.

Додао је да су све три вакцине које се примењују у Србији, прошле све неопходне контроле и тестове.

„Оне су управо онакве какве треба да буду, Агенција за лекове и медицинска средства стоји иза својих одлука”, појаснио је Зелић.

Лончар: Вакцинисано 84.075 грађана, задовољан сам одзивом

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је до сада вакцинисано 84.075 грађана Србије против коронавируса

Гостујући на Радио телевизији Србије (РТС), министар је рекао да је задовољан одзивом грађана и начином како функционише систем имунизације.

„Настављамо вакцинацију наредних дана, ови бројеви дају наду и веру да су грађани изабрали добар пут да превенцијом и вакцином дођемо до тога да што пре вратимо болнице у редован систем рада, да буде што мање инфицираних у болницама и међу нама”, појаснио је Лончар. ;

Додао је да се до сада путем портала еУправе и кол центара више од 400.000 грађана пријавило за вакцинацију.

„Ти подаци се мењају из минута у минут. Већ сутра ћемо реаговати да повећамо број оператера у кол центрима јер се још увек уигравамо у ходу”, казао је Лончар поводом навода појединих грађана да су дуго чекали да се телефонским путем пријаве за вакцинацију, преноси Бета.

Министар је изјавио је да је до сада вакцинисано 84.075 грађана Србије против коронавируса.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button