„Значај поста у хршћанском животу“, духовна трибина у Грачаници

Духовна трибина „Значај поста у хришћанском животу“ на којој ће говорити архимандрит Сава Јањић, игуман  Манастира Високи Дечани биће одржана у уторак 7. Марта 2023. године у 19 часова у Дому културе у Грачаници.

Велики пост је, како каже велики теолог отац Александар Шмеман „Пре свега духовно путовање, а крајњи циљ му је Васкрс, празник над празницима. То је припрема за испуњење Пасхе, као истинитог откривења Христовог“. Зато придев Велики није због дужине, већ због његовог смисла и циља.

Пост је даровање оног што је од суштинског значаја. „Животом који од нас скрива вечни, славни и Божански смисао живота, животом који одузима од нас оно чему треба да тежимо, и што исправља наш живот и испуњава га радошћу“. Суштински значај Великог поста јесте благодарење, прихватање предивнога живота дарованом нам од Бога, који је како каже Свети апостол Павле „створен ни из чега“, створен искључиво љубављу Божијом, јер нема другог разлога за наше постојање. Бог, који нас је заволео и пре него што смо створени „увео нас је у Своју чудесну светлост“.

Духовне трибине биће организоване сваког уторка за  време васкршњег поста.

Повезани чланци

Back to top button