Хаг захтева одговор од косовске полиције

Косовска полиција има рок од две недеље, почевши од 8. октобра, за детаљан одговор на захтев Специјализованог већа у Хагу, да ли је у стању да ефикасно спроведе све даље налоге суда у случају пуштања из притвора некадашњих лидера тзв. ОВК, који су оптужени за ратне злочине.

У документу који је издао француски судија Никола Гију, а који је објављен на интернет сајту Специјализованих већа у Хагу, наводи се да се Косовској полицији у вези са овом комуникацијом налаже да поштује правила поверљивости.

Бивше лидере ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, Специјализовано тужилаштво терети за ратне злочине на Косову и они се налазе у притворској јединици у Хагу. Током 11 месеци њиховог боравка у притвору сви досадашњи захтеви одбране за њихово пуштање из притвора су одбијени.

У захтеву судије за претходни поступак, који је данас објављен, налаже се косовској полицији да, како је наведено у Анексу наредбе, пружи информације о овлашћењима и способности да ограничи кретање појединаца у случају отпуштања, да их надгледа и ограничи у комуникацији, да контролише њихов кућни притвор и спровођење свих даљих мера привременог пуштању на слободу.

Како је наведено у документу, ово се односи на евентуално пуштање из притвора Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија.

(извор: Косово онлајн)

Повезани чланци

Back to top button