Грујичић у КМ обишла КБЦ и Медицински факултет, посетила и рањеног Јовановића

Министарка здравља Србије Даница Грујичић, трећег дана посете Косову и Метохији, обишла је КБЦ Косовска Митровица и Медицински факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Северној Митровици. Она је на одељењу хирургије посетила Милана Јовановића којег су припадници тзв. Косовске полиције ранили код Бистричког моста 10. априла.

По доласку у КБЦ Косовска Митровица, министарка Грујичић, у пратњи официра за везу Дејана Павићевића, одржала је састанак са директором ове здравствене установе Златаном Елеком, деканом Медицинског факултета Татјаном Новаковић и другим лекарима.

Након састанка, министарка је обишла хируршки блок и очно одељење, гинекологију и породилиште, педијатрију, интерно одељење. Потом је посетила и Медицински факултет Универзитета у Приштини.

„Имам жељу да видим сваку амбуланту, надређени ће нам јавити где има потребе да се пошаље опрема. Послаћемо опрему и новчане донације, јер држава стоји иза свог народа, посебно министарство здравља“, рекла је Грујичић.

Директор КБЦ Златан Елек рекао је да Влада Србије, председник и министарка мисле на народ на Косову.

„Све што нам је обећано Влада је испунила. Постали смо КБЦ, реновирана је физијатрија, запослили смо 72 лекара, 3 стоматолога и много медицинских сестара. Министарку смо упознали са нашим проблемима, за шта је она она имала доста слуха“, рекао је Елек.

Грујичић је обећала да ће Министарство набавити нову опрему за физикалну терапију, као и да ће се организовати састанак на којем би требало да се дође до плана како да се што више специјалиста „спусти“ у примарну здравствену заштиту како би и средине на Косову које немају клинички центар имале специјалисте.

Она је изразила задовољство због реконструкције Клиничког центра и набавке ангио сале која до сада није постојала у Косовској Митровици.

„До сада нису имали ангио салу у Косовској Митровици, а набавком те сале биће много једноставније за људе да овде у Митровици добију стентове. Моја жеља је да се то што пре заврши“, казала је министарка.

Грујичић наводи да је обавеза Србије да на законит начин и транспарентно набави још један скенер који ће бити компатибилан са ангио салом.

Пренела је да су у Митровици изразили жељу да имају нови гастроскоп и колоноскоп.

„Колега који је обучен постоји, а овде су хирурзи ‘стара школа’, обаве сами и гастроскопију и колоноскопију, огроман се посао обави“, казала је.

Наводећи да Клиничко болнички центар не може да запосли све који су незапослени, Грујичић каже да су се договарали да се запосли одређени број лекара који би био испомоћ оним општинама на Косову које немају довољан број специјалиста.

„То је мало било дихотоно, али направићемо заједнички састанак где ћемо се договорити где ко шта може да покрије. Веома је важно да се у примарну здравствену заштиту спусти што више специјалиста, направићемо план и видећемо како ћемо то организовати, али обећавам да ће Министарство стати иза тога“, навела је министарка.

(РТ Балкан – Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button