Ђачке торбе и школски прибор за децу из колективних центара

Деци из конетјнерског насеља на Падалишту у Грачаници представници Форума за развој  и мултиетничку сарадњу (ФДМЦ) поделили су школске торбе, прибор и заштитну опрему у борби против пандемије коронавируса.

УНХЦР је донирао ђачке торбе и опрему за школу намењену деци у колективним центрима,  а њих су обишли и поклоне уручили представници ФДМЦ-а.  

„Потпуно је јасно да родитељи у колективним центрима живе у  тешким условим и да нису у могућности да деци приуште ни најосновније ствари, како ће тек онда да купе све што им је потребно за школу. Намера нам је била да бар мало улепшамо детињство и школсе дане овим малишанима“, каже пројектни асистент у ФДМЦ-у Филип Димић.

Љуба Стевић је самохрани отац који издржава тројицу синова. Сви су школарци, а једна плата није довољна да подмири све потребе.

„Важно је да деца имају за храну и да се обуку и обују кад је хладно, а за остало можемо да истрпимо“, каже.

Школске торбе, прибор, маске и средства за дезинфекцију у борби против коронавируса у овом тренутку више су него добродшли за његове синове Николу, Немању и Новака.

Најстарији Никола је средњошколац и док је са братом заглеђивао у торбу да види шта је то добио на поклон, сазнајемо да оналјн наставу браћа прате преко једног телефона.

„Сви делимо телефон, организујемо се и свако на време заврши све школске обавезе“, прича Никола.

 Поред Грачанице, ФДМЦ је прошлог месеца школске торбе и прибор поделио и у колектвиним центрима у Штрпцу.

Ивана Ристић, мајка троје деце, живи у некадашњем одмаралишту „Електро – Косово“ које је сада нужни смештај за расељена лица. Њен најстарији син студира док је млађи средњошколац, а ћерка основац.

„Помоћ нам много значи јер нам додатно олакшава почетак школске године. Мени је посебно драго када нас чланови ФДМЦ -а  обилазе, довољно је да знамо да нисмо сами и заборављени“, испричала је Ристићева

Милица Миланковић живи у колективном центру „Јуниор“ каже да се њена деца радију прибору за школу али и средствима за дезинфекцију које су добили.

„Увек нам значи било каква донација и то што неко мисли на нас, не само за време ванредне ситуације, него и када је редовна ситуација. Пре неколико дана је ФДМЦ организовао и радионицу за децу  томе како да се заштите од коронавируса. Лепо је што су на креативан начин показали деци како да се заштите, правилно носе маске и дезинфикују руке“, испричала је Миленковићева.

Јеанаестогодишња Ивана Јанић каће да јој се поклон допао.

„Ранац ћу одмах да искористим за школу и радијем се због тога“

Акција поделе ранаца и школског прибора, како потврђују из ФДМЦ-а, биће настављена поделом опреме и у четири општине на Северу Косова.

За кориснике из колективних центара у Штрпцу, Лепосавићу, Лешку, Зубином Потоку и Грачаници, ове године ће, као и прошле, бити организован „Базар наде и рукотворина“ на коме ће моћи да излажу и продају своје ручне радове.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button