Абдиџику: Међународна позиција Приштине погоршана

Председник ЛДК Љумир Абдиџику оцењује да је пре две године признање независности Косова од стране Беогрда била централна политика Бајденове администрације, али да је сада међународна позиција Приштине погоршана.

Осврнувши се на недавну изјаву амбасадора САД на Косову Џефа Ховениера који је рекао да сада није време за признање Косова од стране Србије, Абдиџику каже да главни савезник Косова тврди да није време за признање. Како је оценио, оваква изјава је последица популистичке неодговорности.

Абдиџику је оптужио приштинског премијера Аљбина Куртија да је деградирао односе у ставовима који сада чак и нормализују непризнавање, преносе приштински медији.

„Као један од председника који се највише бави питањем Косова, од 90-их па надаље, Џо Бајден и његов упоран став о Косову представљали су изузетну прилику за народ. Тачно две године са Куртијевом владом чини се да је међународна позиција Косова очигледно оптерећена. Сада наш главни савезник наглашава да није време за признање. Овакав став је резултат популистичке неодговорности, која за политику гомиле није успела да има користи од ове администрације, већ је непоправљиво деградирала односе у ставовима који сада нормализују незнање. И тако, као ни у чему, у најбољем моменту у деценијама за Косово, а у најтежем тренутку за Србију и њеног савезника Русију – Влада Косова учинила је незамисливо, назадовала до темеља са стратешким партнерима поклоном неочекивано за нашег историјског противника“, написао је Абдиџику на фејсбуку.  

Каже да председница Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти грађанима Косова дугују објашњење како су за две године власти довели до тога да америчка адниминстрација износи овакве закључке.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button