Адвокати одбране: Миленковић је био затворски чувар, то не сме да се доводи у везу са ратним дешавањима на КиМ

Пред посебним одељењем Основног суда у Приштини данас је настављено суђење Драгиши Миленкоивићу из Кишнице код Грачанице кога Специјално тужилаштво терети за наводни ратни злочин протиц цивилног становништва.  Дужност затворског чувара, коју је обављао Драгиша Миленковић , не може се доводити у везу са ратним збивањима оценио је после суђења адвокат Живојин Јокановић. Јована Филиповић и Дејан Васић, такође адвокати одбране, изразили су наду да ће се приштински премијер Аљбин Курти одазвати позиву да буде сведок у овом случају.

Уводним речима тужиоца, одбране и оптуженог у Приштини је данас настављено суђење Драгиши Миленковићу који је ухапшен у јуну прошле године.

Тужилаштво Миленковића терети за наводну злоуптребу службеног положаја, ратни злочин и недозвољено поседовање оружја. Србин је одбацио све наводе оптужнице изјавивши да као чувар у липљанском затвору никоме није нанео зло.

„Један део моје породице је овде, један део у Србији. Не видео ја њих сутра ако сам некога макар и дотакао малим прстом, понављам малим прстом“, рекао је у Миленковић пред судом.  

Живадин Јокановић, један од адвоката одбране пита, чак и да је од стране окривљеног дошло до злоупотребе службеног положаја одакле тужиоцу право да случај окерактерише као рати злочин.

„Затворски чувар не може бити везан за ратне догађаје и збивања. Он је цивилно лице у служби правосудног система који је био тада доминантан“, рекао је Јокановић.  

Миленковић је оптужен да је злочин извршио у саизвршилаштву са другим затворским службеницима, Љубомиром Чумбуровићем, бившим директором Окружног затвора у Приштини, Предрагом Брадићем и Миливојем Ивићем, бившим затворским чуваром.

Бранилац оптуженог адвокат Дејан Васић поновио је захтев да се позив упути приштинском премијеру Аљбину Куртију, који је, за време Миленковићеве службе у затвору, био затвореник.

„У свом обраћању везано за то саслушања премијер је рекао да ће он доћи у својству у којем га буде суд одредио, ми нисмо њега позвали да говори било шта осим истине у том времену шта се десило, а што се односи конкретно на Драгишино деловање и Драгишино понашање у окружном затвору у Приштни у том времену“, рекао је Васић

Одбрана ће и даље захтевати да се Миленковићу омогући да се брани са слободе, рекла је Јована Филиповић.

„Он је становник Грачанице и апсолутно не постоји било каква опасност од бекства или опасност да се он у будућности неће одазивати у овом кривичном поступку“, рекла је Филиповићева

Тужилаштво је предложило 16 сведока, а први би требало да буду испитани 6. јуна, када ће суђење бити настављено.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button