Албанске породице протестовале због умањења казне Тасићу

Породице Албанаца из Мале и Велике Круше, чији су чланови убијени током ратних сукоба на Косову и Метохији, протестовали су испред Палате правде због смањења казне Дарку Тасићу који је оптужен за ратни злочин, јављају приштински медији.

Са истакнутим транспарентима тридесетак чланова породица протестовали су, незадовољни пресуодом којом је Суд Тасићу умањио казну са 22. на 11 година затвора.

Као основ по коме  је Србину оптуженом за ратни злочин казна затвора преиначена на 11 година судија је навео да он није починио кривично дело убиства, већ крађе, што је изазвало незадовољство чланова албанских породица.

Председник Апелационог суда је породице које су протестовале замолио да уђу у зграду и разговарају што су они одбили.  

Због учествовања у пљачки и крађи имовине и скрнављења тела убијених, спаљивања и покушаја уништавања лешева  у селу Мала Круша код Призрена Дарко Тасић као припадник резервних полицијских снага  првобитно осуђен на 22. године затвора.  

Представница чланова породица Шпреса Шеху рекла је да је неправедно што је Тасићу умањена казна затвора, те да се у групи која протестује налазе мајке и супруге оних који су страдали због чега ће наставити протесте против одлуке суда.

Адвокат Дејан Васић један од Тасићевих бранилаца у изјави за РТВ КИМ каже и да је нова пресуда од 11 година затвора својеврсни правни скандал будући да је казна врло висока у односу на кривично дело које је Тасић наводно извршио.

„У пракси се никада није дешавало да до те мере неки суд донесе незакониту пресуду. Сама одлука Апелационог суда је врло висока, и неодгварајућа за оно кривично дело за које се Тасић терети. Цело суђење Дарка прате протести породица којима су током рата убијени чланови породица. Ми смо током поступка покушавали да суду скренмо пажњу, да Дарко није тај који је одговоран, то је требало да се има у види пре него што се кренуло са протестима и насиљем како би се реаговало на одлуке суда“, рејка је Васић за РТВ КИМ.

Повезани чланци

Back to top button