Албански младићи каменовали српску школу у Гојбуљи

Група албанских младиђа је каменицама гађала просторије школе „21. новембар“ у Гојбуљи, у општини Вучитрн, којом приликом је сломљено стакло на улазним вратима надзорна камера, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Додаје се да инцидент не може да се схватити другачије, него као отворена претња Србима на Косову и Метохији, a овакви и слични напади који су готово свакодневни, последица су антисрпске политике Аљбина Куртија.

Како се подсећа, ово није први напад на Основну Школу „21. новембар“ у Гојбуљи. Иста група албанских младића, која је синоћ каменовала школу, чинила је то у протеклом периоду два до три пута годишње, при чему су обијали врата, ломили стакла и исписивали погрдне графите на школи.

Иако су полиција, КФОР и Еулекс увек били уредно обавештавани о нападима на школу, а снимци на камерама забележили виновнике инцидента, изгредници до данас нису сакционисани.

„Јасно је да екстремисти доследно и организовано нападају установе које симболишу институционално присуство Републике Србије на Косову и Метохији, а ово је посебно осетљиво питање, јер се ради о објекту који похађају деца. Наглашавамо да каменовање Основне Школе у Гојбуљи сасвим сигурно није безопасан изгред, већ планирана акција, која има за циљ угрожавање безбедности и застрашивање српског становништва.

С обзиром на то да и овај инцидент показује да је на Косову и Метохији трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности, који заговара мржњу према свему што је српско, што Приштина на челу са Аљбином Куртијем не само подржава него и подстиче, апелујемо на међународне мисије да појачају активности и предузму видљиве и одлучне кораке, како би се осигурала безбедност Срба и српских институција и спречило насиље“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button