Албански Топ канал приказао филм о наводној „великосрпској историјској обмани“.

На албанској телевизији Топ канал, која се може видети и на Косову и Метохији и Северној Македонији у ударном термину је приказан документарни филм „Велика српска историјска обмана“ у којем се говори о томе како су Срби наводно украли албанску историју.

Информацију је саопштило Министарство културе и информисања Републике Србије које је са забринутошћу скренуло пажњу домаћој и међународној јавности о овом грубом извртању историјских чињеница.

„У филму се безочно фалсификују историјске чињенице, а српксе цркве, манастири, споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским, са јасним циљем промовисања великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа“, истиче се у саопштењу.  

Додаје се да је „у скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, срамотни и гротескни историјски фалсификат био би само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намере и то у једној политички изазовној и напетој епохи“.

„Министарство културе и информисања поново мора да указује домаћој и међународној јавности на очигледно оркестриране активности из шовинистичких кругова неких суседних држава у региону које су усмерене на поништавање, брисање из историје или преотимање српске културне баштине, како материјалне тако и нематеријалне. Такви покушаји имају све обрисе културног геноцида, а он је, историја нас томе учи, често увод у физички геноцид“, наводи се у саопштењу.

„Када неко данас угрожава културно-историјски идентитет и традицију једног народа, сутра ће му неминовно угрозити и физички опстанак.

Српски народ где год да живи и српско друштво и држава имају право и обавезу да се тим злокобним намерама супротставе снажно и на достојанствено миран али одлучан начин“, закључује се на крају саопштења.

Повезани чланци

Back to top button