Алиша Кернс захтева да се Приштини укину санкцје ЕУ, Београд оптужује да одбија сарадњу

Британска посланица Алиша Кернс, која је на челу Одбора за спољне послове у британском парламенту, затражила је да се „Косову“ укину санкције ЕУ, а председника Србије оптужила да одбија сарадњу.

Кернс је на друштвеној мрежи „Икс“ реаговала на изјаву Александра Вучића, а нарочито ју је заболела тврдња да ће Србија испунити све споразуме, али да неће прихватити ни дефакто, ни дејуре признање независности лажне државе.

„Косово“, како она тврди, и после догађаја у Бањској 24. септембра сарађује са међународном заједницом.

„Вучић поново одбија сарадњу“, рекла је Кернс, само петнаестак дана након што се већ жалила што Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Европска унија још нису предузеле никакве мере против Србије, која је, како тврди, одговорна за сукобе у Бањској, док се тзв. Косово још увек налази под санкцијама ЕУ.

Она је зато опет од високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља и председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен позвала да укину казнене мере које су уведене „Косову“ због ситуације на северу.

„Уклоните санкције Косову, одмах“, поручила је Кернс, која је, наравно, заборавила помене да су мере које је ЕУ увела Приштини, казна за Куртија који је све време покушавао да додатно ескалира ситуацију, и систематски загорчавао живот грађанима јужне српске покрајине.

Британска посланица месецима већ, што би српски народ рекао, попут покварене плоче, врти причу о недужности режима Аљбина Куртија, а о свеопштој српској кривици. 

Повезани чланци

Back to top button