Амбасада САД: Одлука локалних власти у КМ није донета у координацији са међународном заједницом

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини саопштила је да одлука локалних власти у Северној Митровици да службеници српских институција напусте зграду у Бошњачкој махали, није донета у координацији са међународном заједницом, нити у складу са њеним захтевима за непредузимање радњи које би могле да ескалирају ситуацију.

Нова локална власт у Северној Митровици наложила је ове недеље службеницима институција Владе Србије да напусте зграду у којој годинама раде, јер планирају радове у њој.

„Оцењујемо да су ове акције, које нису координисане са међународном заједницом, у супротности са нашим захтевима за избегавање акција које могу да ескалирају тензије, или се могу схватити као ескалирајуће“, саопштила је америчка амбасада у Приштини за РСЕ.

Нова власт у општини Северна Митровица формирана је након ванредних избора које су већински Срби бојкотовали, а на којима је гласовима неколико стотина Албанаца за председника општине изабран Ерден Атиће, из покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

Инспектори општине предали су 22. августа извештај заменику председника Српске листе Игору Симићу, записник у коме наводе да српске институције морају да „испразне“ објекат у року од три дана.

Српска листа реаговала је након уручивања записника и навела да је обавестила међународну заједницу да су, како наводе, представници нелегитимног „Куртијевог градоначелника“ поново ушли у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за КиМ, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовско-Митровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, у Косовској Митровици.

Међународне представнике су питали да ли се на овај начин поштује њихов позив да нелегитимни градоначелници раде само административне послове и да не доносе политичке одлуке против грађана општина на чије су чело постављени.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је ултиматумом о напуштању зграде директно угрожена егзистенција и право на рад за око 40 запослених, који, истиче, пружају услуге, како Србима, тако и Албанцима, Бошњацима, Горанцима, Ромима.

„Такав сценарио им нећемо дозволити, као што нећемо дозволити да буде угрожена егзистенција за десетине запослених и хиљаде корисника социјалних помоћи који зависе од рада ових институција које Атић жели да исели и затвори“, рекао је Петковић.

Повезани чланци

Back to top button