Амбасада САД у Приштини: Будући разговори Београда и Приштине о међусобном признању

САД очекују хитан ангажман у дијалогу Београда и Приштине који ће бити усредсређен на међусобно признавање, чиме ће бити одбачене све претпоставке да рат у Украјини може да обустави процес прекинутог дијалога између Косова и Србије, саопштила је амричка амбасада у Приштини.

Како извештава приштински портал „Репортери“ из амбасаде САД – а је саопштено да је руска окупација Украјине показала значај и потребу рада америчких и европских партнера на обезбеђивању пуне интеграције земаља Западног Балкана  у европске и евроатланске институције.

„САД верују да је тренутно, отворено, искрено и флексибилно ангажовање у дијалогу уз посредовање ЕУ најбољи начин не само да се нормализују односи између Косова и Србије, кроз споразум фокусиран на међусобном признању, већ и да ове две земље заузму заслужена места, поред својих суседа у европским и евроатлантским институцијама”, наглашава се у саопштењу.

Наглашава се да је будућност Косова и Србије у Европи.

Заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Габријел Ескобар је такође у свом првом интервјуу за косовске медије истакао важност хитног постизања коначног споразума између Косова и Србије.

Ескобар је рекао да САД очекују да и Косово и Србија испоштују претходне обавезе једна према другој, укључујући успостављање Асоцијације општина са српском већином на Косову.

(извор: Репортери)

Повезани чланци

Back to top button