Amerika se ipak uključuje u dijalog Beograda i Prištine

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a odvojeno je razgovarao sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, iako je portparol EU Peter Stano negirao da će Eskobar učestvovati u briselskom dijalogu.

„Tenzije su u ovom trenutku jako visoke“, rekao je Eskobar nakon susreta i naglasio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu, preneli su mediji.

Podsetimo, ambasada SAD u Prištini potvrdila je ranije da će na hitnom sastanku, sazvanom zbog situacije na severu Kosova u Briselu, učestvovati i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar. Međutim, ubrzo posle saopštenja američke ambasade portparol Evropske Unije Peter Stano je to negirao.

„Ne, gospodin Eskobar neće prisustvovati razgovoru. Dijalog ima tri učesnika – Kosovo, Srbiju i EU. Svi ostali podržavaju dijalog spolja“, rekao je Stano za Gazetu ekspres.

(izvor: Sputnjik)

Povezani članci

Back to top button