Архив КиМ отвара изложбу „У славу Видовдана“

Изложба фотографија „У славу Видовдана“, аутора Марка Марковића, у организацији Архива Косова и Метохије, Дом културе „Грачаница“ и Галерије уметности Приштина биће отворена у понедељак 17. јуна 2024. године у 12 часова у холу средњошколског центра у Лапљем Селу, саопштили су организатори.

 Изложбу чине јавности готово непознате фотографије са обележавања 550. годишњице Косовског боја на Газиместану 1939. године, као и новински чланци београдских новина Политике, Правде и Времена у периоду од 1912. године до 1939. године, који доносе извештаје о прославама Видовдана широм земље. Посебно су занимљиви извештаји из различитих градова бивше Југославије, тадашње краљевине, где се могу прочитати детаљи са прослава Видовдана у Сарајеву, Загребу, Љубљани, Ријеци, Скопљу, Битољу, Цетињу…

 Посетиоци ће бити у прилици да поред фотографија и новинских чланака, по први пут виде и јединствене и оригиналне експонате са мотивима Видовдана као што су видовданске медаље, документи, позивнице за прославу Видовдана из 1889. године,  колекционара Александра М.В. Чолића.

 „У увећаној, али слободној држави Видовдан се прослављао свечано у цијелој земљи. Иза прославе је стајала државна власт, организовани су дефилеи војске, служени помени косовским јунацима и свима борцима палим за слободу у православним, римокатоличким и евангелистичким црквама и синагогама, као и дове у џамијама“, истиче у рецензији каталога изложбе др Милан Гулић, виши научни сарадник, Института за савремену историју

 Историјске чињенице до којих долазимо захваљујући експонатима ове изложбе и њеном каталогу до сада су биле познате само малобројним истраживачима живота православних Срба на Косову и Метохији у првој половини ХХ века. Од данас ће и свеколико Српство имати прилику да се упозна са историјским догађајима прославе Видовдана пре Другог светског рата“, записао је у рецензији каталога изложбе протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Предговор каталогу изложбе написала је помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију, Милена Парлић, која истичи да „изложба упућује на највећу прославу Видовдана у ери Краљевине Југославије, која истовремено приказује и врхунац моћи тадашње југословенске државе, која је заједно са српском Црквом и народима из читаве Југославије уједињена на Косову на Газиместану“.

 Говориће: аутор изложбе Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије, др Срђан Младеновић историчар, др Јован Алексић, доцент на катедри за историју Филозофског факултета и директорка Економско-трговинске школе Драгица Митић.

 Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију.

Повезани чланци

Back to top button