Арифи: Хил обећао притисак на Србију у циљу помоћи Албанцима из Бујановца и Прешева

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил обећао је Албанцима такозване „прешевске долине“ да ће извршити притисак на Србију како би решила питања ове заједнице, пренео је градоначелник Бујановца Нагип Арифи.

Он је данас открио да су Албанци са југа Србије са амбасадором Хилом разговарали око сат времена на веома важне теме.

„Главна тема била је пасивизација Албанаца од стране државних органа, који, како је рекао, покушавају да смање број Албанаца“, изјавио је он, пренела је „Коха диторе“.

Према речима Арифија, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду је „пријатељ Албанаца“, те је обећао помоћ у превазилажењу њиховог незадовољства.

Како додаје, споразум из Охрида, постигнут 18. марта, не укључује Албанце у са југа Србије, али Србија неће моћи да крене ка Европској унији без решавања тог проблема.

„У сваком сусрету са Куртијем тражили смо да питање Албанаца долине буде тема дијалога. Ово питање није било у Охридском споразуму, али Србија не може да иде ка ЕУ без решавања овог проблема. Не могу се гарантовати права српској заједници на Косову, а да се не гарантују албанској заједници у Србији“, додао је он.

Арифи је рекао да је осим пасивизације Албанаца, проблематичан и недостатак економског развоја, инфраструктуре и албанских уџбеника за ученике средњих школа.

Према његовим речима, у Медвеђи је остало свега 300 Албанаца, а ситуација са пасивизацијом Албанаца је алармантна.

Иначе, амбасадор САД у Београду Кристофер Хил је током посете југу Србије нагласио да је питање албанске мањине у Србији искључиво питање државе Србије и поновио да „то са бриселским дијалогом нема никакве везе“.

Подвукао је да неће бити реципроцитета, односно да нема подршке САД формирању Заједнице албанских општина на југу Србије.

Повезани чланци

Back to top button