Арифи тражио од Ескобара да Србија прекине са пасивизацијом адреса Албанцима из Прешевске долине

Градоначелник Прешева Шћиприм Арифи је од америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара затражио да Србија прекине са праксом укидања адреса Албанцима који живе на териотрији уже Србије.

Током посете Вашингтону Арифи је рекао да је Република Србија његовим сународницима до сада пасивизирала 10 хиљада адреса, преноси Глас Америке.   

„Када сам прошли пут 2020. године био овде, занимљиво је  да Стејт департмент није био обавештен о пасивизацији. Од тог момента до данас ствање ствари се на терену доста променило“, рекао је Арифи.

Он тврди да се у Прешевској долини селективно деактивирају адресе пребивалишта само Албанцима не и Србима. Како је рекао укинуте су адресе на којима су Албанци одувек живели чиме је угрожена њихова имовина, посао и идтентитет у Србији.  

Арифи: Албанци Прешевске долине жртве дијалога Бограда и Приштине

У периоду од 2020. године до данас сачињено је више докумената, у извештају Стејт департмента из 2021. наводи се феномен пасивизације адреса Албанаца.

Градоначелник Прешева подсећа да је у Европској унији  прошле године усвојена Резолуција којом се најоштрије осуђује пасивизација адреса Албанаца у Прешевској долини те да се њоме захтева да Србија појасни зашто се то чини баш са Албанцима.

„Много тога се померило али резултати на терену су и даље на нули јер тренутно имамо 10 000 Албанаца са већ пасивним адресама и ту појаву Србија неће зауставити, јер морате да схватите, да где год има Албанаца ми смо таоци и жртве дијалога. Дакле, дијалог који иде на штету Косова иде и на штету Прешевске долине. Дијалог који иде у прилог Косову ишао би и у корист Прешевској долини. У тренутку када дијалог иде против Косова и нама се стално наноси штета. Дакле, пасивизација је питање које сам тражио и од америчког изасланика Габријела Ескобара да стави мораторијум на ову појаву у Србији према Албанцима, а сада чекамо да видимо шта ће бити“, рекао је Арифи.

Повезани чланци

Back to top button