Бабин Мост: Група Албанаца напала српске младиће

Група Албанаца напала је синоћ око 22 часа четворицу српских младића у селу Бабин Мост код Обилића наневши им повреде по телу и у пределу главе.

Родитељи повређеног Илије Славића кажу да је до напада дошло без икаквог повода, те да је њихов син од удараца задобио повреде по глави и телу.

Како преноси РТС нападачи су српске младиће тукли по глави, стомаку и грудима.

Агенција Спутњик јавља да повређени Илија Славић из Бабиног Моста није ни слутио да ће он и три његова друга, после посете једном вршњаку, кући доћи са разбијеном главом јер их је напала група албанских младића.

Илија је испричао да је група Албанаца која их је претукла била наоружана ножевима и да су га ударали боксером у главу узвикујући „Патриоте, Патриоте!“

Према Илијиним речима, он и његови другови су покушали да се бране,али албански младићи су код себе имали ножеве и боксере.

„Схватили смо да треба да побегнемо. Један мој другар је улетео у комшијско двориште, а ми остали смо кренули да бежимо кроз пољану. Међутим, стигли су нас, и почели крвнички да нас ударају. Мене су ударили у главу боксером и ја сам остао да лежим. Нисам сигуран како се све даље дешавало, да ли их је неко отерао или су сами отишли“, испричао је Илија.

Нападнуте српске младиће посетиће данас помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Породице повређених момака напад су пријавиле полицији која је отворила истрагу.

Бабин Мост је етнички мешовито село, између Приштине и Косовске Митровице.

Ђурић: Албанцима циљ да застраше и притисну Србе да се иселе из Бабиног Моста

Директор Канцлеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је напад на српске младиће у Бабином Мосту и затражио од међународне заједнице да без одлагање реагује на „пузеће етничко чишћење Срба“ из тог места, јавио је Тањуг.

Ђурић је рекао да је напад у Бабином Мосту израз политике мржње коју воде поједини политичари из Приштине и да није изолован инцидент, подсетивши да су у више наврата у том месту нападани Срби, да су екстремисти упадали и у школско двориште, а да су локалне власти ометале реконструкцију и изградњу нове школе.

„Полиција није казнила оне који су одговорни за читаву серију инцидената и сада се наставља пузеће етничко чишћење Срба из Бабиног моста“, оценио је Ђурић.

Каже да је то место између Косовске Митровице и Приштине стратешки важно и да је Албанцима циљ да застраше и притисну Србе како би се иселили.

Српска листа: Напади на Србе као по матрици, увек пред предстојеће преговоре

Српска листа најоштрије осуђује напад на српске младиће у селу Бабин Мост и захтева од надлежних органа да одговорне процесуирају без икаквог одлагања.

Као по матрици, пред сваке преговоре Београда и Приштине, напади на Србе постају део свакодневице нашег народа на Косову и Метохији, чиме се недвосмислено Срби стављају у положај талаца, са којим се врши притисак како на наш народ тако и на преговарачки процес, наведено је у саопштењу Српске листе.

„Сведоци сме серије инцидената у Бабином Мосту у којима су жртве Срби, али и константне пасивности локалних полицијских органа, и међународне заједнице“, истичу у Српској листи.

Позивају Кфор да у складу са својим мандатом осигура безбедност за све грађане, јер је очигледно, како наводе, да косовска полиција у Бабином Мосту не жели да уради.

Иронија је да се у овом селу, Србима у 21. веку блокира изградња школе, у којој се образују деца, и у том случају институције показују невероватну агилност и брзину деловања, док је по питању заштите Срба реакција по правилу анемична, пише на крају саопштења.

Повезани чланци

Back to top button