Бадњи дан у Грачаници

Срби из централног дела Косова организовано и у мањим групама током читавог дана обављају сечу бадњака који ће традиционално вечерас, на Бадње вече, унети у кућу а потом наложити у ватру.

Од раног јутра, у групама и у колонама од неколико аутомобила по бадњаке се одлази у близини Грачаничког језера или на брду изнад насеља Падалиште, надомак Грачанице.

Уз звуке сирена и неизбежне тробојке грађани међусобним честитањем Бадњег дана обележавају дан уочи Божића. На улицама је мање гужве него ранијих година, а због анти – ковид мера изостало је и весеље уз трубаче, кувано вино и ракију.

Много мање верника у односу на раније године присуствовало је јутрошњој литургију у манастиру Грачаница. Разлог су забрана окупљања у већим групама и анти-ковид мере.  

На улицама Грачанице приметне су појачане полицијске патроле.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић честитао је грађанима Бадњи дан.

„ Нека нам је сретан Бадњак и Бадњи дан. Настављамо да чувамо традицију и обичаје, да чувамо нашу православну веру и да и овај и сваки следећи Божић, ако Бог да, дочекамо у здрављу и миру на својим огњиштима. Окупимо се и сутра око Бадњака у кругу своје породице и прославимо Божић као доликује нашој вери и нашим обичајима“, поручио је Поповић.

Поповић је са сарадницима јутрос обавио сечу бадњака у близини Грачаничког језера.

Свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница на Божић ће служити владика рашко – призренски Теодосије.

Повезани чланци

Back to top button