Барикаде, 15. дан

На барикадама које су поставили у општинама Звечан, Лепосавић и Зубин Поток Срби са севера Косова организовано дежурају већ 15 дана.

Претходна ноћ била је мирна али хладна, а грађани су исртајни у захтевима које су поставили Приштини, траже ослобађање тројице Срба, повлачење специјалаца са Севера Косова.

На општре реакције из Београда али и овдашњих Срба наишла је нова листа за прогон Срба коју је јуче обелоданио посланик Самоопредељења Арменд Муја. На њој се налази комплетно руководство Српске листе, виђени Срби са Косова и Метохије, али и брат и син председника Александра Вучића.

После оштре реторике огласио се и КФОР саопштењем које је готово идентично оним претходном. У њему се обе стране позивају да избегавају реторике или радње које могу изазвати тензије и ескалацију насиља. Командант КФОР-а Анђело Микеле Ристућа је поновоио да решење треба тражити у дијалогу.

Овакав одговор из међународне војне мисије нарочито је наљутио посланике куртијевог Самоопредељења који су у најгласнији у осуди барикада називајући Србе са севера Косова криминалним бандама. Они сада окривљују КФОР и питају се шта се то за кратко време догодило да су представници међународних снага променили наратив па од захтева за уклаљањем барикада сада позивају на мир и дијалог.

Куртија је јуче оштро критиковала и опозиција. Премда је на дневном реду приштинског парламента било изгласавање сета закона, расправа је отишла у другом смеру па су опозициони посланици упутили оштре критике на рачун Аљбина Куртија за кога су тврдили да мирно посматра блокаду путева, да нема одовор на насталу кризу те да је оштетио косовску полицију правећи тиме услуге, како су рекли, српском председнику и Русији.

(Ризница) 

Повезани чланци

Back to top button