Барикаде, 18. дан

  • Током ноћи постављене две нове барикаде у северном делу Косовске Митровице
  • Новинарки РТС-а Светлани Вукмировић није дозвољен улазак на КиМ
  • Са прелаза Мердаре враћен аутомобил у коме је био српски патријарх Порфирије

Осамнаести је дан како су Срби са севера Косова поставили барикаде на магистралном путу Митровица – Рашка. Поред барикада у општини Звечна, Лепосавић и Зубин Поток две нове барикаде постављене су током ноћи и у северном делу Косовске Митровице, као и на новом мосту који из северног дела Митровице води на магистрали пут Митровица–Рашка.

Подигнута је барикада на новом мосту који из северног дела Митровице води на магистрали пут Митровица–Рашка.  Направљена је од неколико камиона натоварених камењем и песком и подигнута је током ноћи у северном делу Митровице у улици Књаза Милоша, која са источног моста из јужног дела града, из правца Бошњачке махале води у центар града. Ово је прва барикада постављена у градском језгру. Поред ове барикаде може се проћи пешке, али за аутомобиле користе се други споредни путеви.

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић наредио је да Војска и све јединице МУП-а буду у највишем степену борбене готовости, односно приправности до нивоа употребе оружане силе.

Јучерашњи дан обележило је и враћање патријарха Порфирија са административног прелаза Мердаре, чиме је патријарх СПЦ онемогућен да оде у Пећку патријаршију.

„Као патријарх, кренуо сам у прво и најважније седиште своје Цркве. Као свештеник, кренуо сам да будем са својим народом уочи најрадоснијег празника. Као грађанин, кренуо сам у своју кућу, у свој дом“, поручио је патријарх истичући да су врата на његовом дому овиме за њега закључана.

И новинарки РТС-а Светлани Вукмировић није дозвољено да, по новинарском задатку, уђе на КиМ, преко прелаза Мердаре.

Европска унија саопштила је да се на КиМ мора одмах и безусловно вратити и гарантовати „потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујући ту и верске вође“ и тражи да „обе стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога“.

Европска унија „оштро осуђује нападе на Еулекс, Кфор и косовску полицију“ и позива на максималну суздржаност и хитну акцију да би се „безусловно деескалирала ситуација, што укључује уздржавање од провокативних радњи, претњи или застрашивања“, саопштила је Набила Масрали, портпаролка за спољну политику ЕУ.

Кфор је саопштио да је започео истагу о пуцњави у Зубином Потоку, у којој, како су рекли, није било ни повређених ни материјалне штете.

Саопштили су да пуцњава није била усмерена ка њиховим војницима чиме су демантовали информације појединих медија у Приштини да је било напада на војнике из Летоније.

Косовска полиција је такође потврдила пуцњаву и саопштила да није било размене ватре полиције са било којом групом.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сазвао је састанак тзв. косовског савета безбедности поводом ситуације на северу и недавних инцидената, на којем је речено да треба вратити слободу кретања и да не сме бити барикада ни на једном путу, пренео је Телеграфи.

На састанку је, како је пренео приштински портал, закључено да су „претња и поступци на северу резултат тесне координације Владе Србије са нелегалним структурама и криминалним групама, које такође шире пропаганду“.

Кризни штаб Срба са севера Космета саопштио је да Срби не нападају ни Кфор ни Еулекс, већ да у њима виде заштиту од репресије приштинског режима и специјалаца.

„Кризни штаб у име српског народа позива Кфор и Еулекс да повећају будност. Изражавамо озбиљну сумњу да је Курти спреман да организује напад на припаднике ових мисија и за то оптужи Србе“, закључује се у саопштењу.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button