Барикаде, 20. дан – уклањање

Уклањање барикада на северу Косова полело је у четрвтак поподне, после 15 часова. Оне мање постављене на локалним путевима у општинама Лепосавић и Зубин Поток  уколњене су раније, док је померање камиона, цистерни и аутобуса на највећој и главној  барикади у Рудару код Звечана почело у поподневним сатима.

И у општини Лепосавић је и исто време почело отклањање две веће барикаде Ибарској Слатини и Леку чиме је  путни правац Приштина – Лепосавић до Јариња поново отворен за саобраћај.

За сада нема званичних инормација о томе када ће административни прелази Јариње и Брњак бити отоврен за промет љиду и робе будући да су затворени готово 3 недеље. 

Око 17 часова померен је и један од два камион на Барикади код Техничке школе чиме је Улица Кнеза Милоша читавом дужином и даље према Бошњачкој махали отворена за саобраћај.

Још увек се не зна шта ће бити са блокадом на мосту према Дудином Кршу. Претпоставља се да ће за њено уклањање требати времена и ангажовање тешке механизације јер су запаљене кабине на оба камиона која блокирају мост преко Ибра. Полиција је саопштила да је истрага поводом овог случаја у току и да у овом инциденту осим материјалне штете нама повређених.

Косовска полиција је и званично потврдила да је од јутрос у 9 и 50 могућ саобраћај преко прелаза Мердаре. Прелази Мутиводе и Бела земља су сада знатно растерећенији и према инфорамцијама МУП-а у Приштни на њима нема дужих задржавања возила.

Уклањање барикада поздравили су представници међународне заједнице, ЕУ,  и осталих западних амбасадау Пришини.

„Остајемо крајње опрезни и спремни да интервенишемо, ако буде неопходно, у складу с нашим мандатом заснованим на Резолуцији 12 44, истиче се у саопштењу КФОР-а.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button