Барикаде на северу КиМ, девети дан

  • Барикаде улазе у девети дан, ноћ протекла мирно.
  • Захтеви Срба за ослобађање Пантића и Аџића и повлачење косовских специјалаца остају.
  • Свечља обишао припаднике полиције у бази Брњак.
  • Слађану Трајковићу одређен притвор до 30 дана.
  • Школска управа: Школе од понедељка 19. децембра настављају рад.

Девети је дан протеста на барикадама које су поставили Срби са севера Косова. Ако је судити по редоследу догађаја током свих претходних дана али и реакцијама које долазе из Приштине све мања је извесно да ће барикаде ускоро бити уколњене.

Захтеви Срба да се повуку јединице специјалне полиције са севера Косова и да се ослободе Миљан Аџић у бивши косовски полицајац Дејан Патнић остају. Међутим, из Приштине поново стижу упозорења да се барикаде на путу Рашка – Косовска Митровица морају уклонити, а приштински министар унутрашњих послова је медијима који извештавају на албанском више пута поновио да кососка полиција има капацитета да уколини барикаде. Како би на неку начин доказао те своје тврдње, Свечља је јуче обишао припаднике косовске полиције у бази код прелаза Брњак.

Фото: Ризница

Долазак Џелала Свечље на административни прелаз Брњак је још једна провокација Аљбина Куртија и његових послушника са циљем ескалације ситуације на терену, саопштила је Српска листа.

„Свечља добро зна да није добро дошао у српске општине на северу Косова и Метохије, нити има шта да тражи у овом крајевима“, наведено је у саоптшењу.

Мисија Кфора саопштила је да има капацитете да обезбеди свима сигурност, како Србима тако и осталим заједницама.   

Бивши полицајац Слађан Трајковић, коју је ухапшен у четвртак 15. децембра, налази се у затвору код Подујева, саопшто је његов адвокат Дејан Васић после саслушања пред Специјалним тужилаштвом основног суда у Приштини. Суд није дозволио да детаљи оптужнице буду изнети у јавност.

Одлуком школске управе Основне и Средње школе сутра натављају рад. У Основним школама одвијаће се непосредна, а у средњим онлајн настава.

(Ризница) 

Повезани чланци

Back to top button