Барикаде на северу Косова, 12. дан

  • Мирна ноћ на барикадама
  • Код Крста у Рудару заказани протести грађана
  • Локали у Северној Митроцици раде до 18 часова

Барикаде које су Срби поставили у општнама Звечан, Лепосавић и Зубин Поток на северу Косова и Метохије ушле су у 12. дан.

Претходна ноћ била је јако хладна али су грађани упорни да до испуњења захтева које су поставили Приштини остану на барикадама.  Они захтевају ослобађање тројице ухапшених Срба и повчалење специјаних снага полиције.

Готово уобичејено је постало да се овде током ноћи чују различите детонације и претпоставља се да су узроковане употребом различитих пиротехничих средстава. Полицијске патроле наоружане кратким цевима још увек су присутне у мешовитим насељима у Северној косовској Митровици.  За сутра је у Рудару код крста најављен велики протестни скуп грађана.

„Наши лекари, професори, учитељи, рудари, рођаци, комшије, наше мајке, сестре окупиће се како бисмо упутили заједничку поруку да не пристајемо на прогон и убијање“, наводи се у саопштењу кризног штаба.

Повод за овакву реакцију грађана са севера Косова су изјаве приштинског премијера Аљбина Куртија да ће уклаљање барикада подразумевати и жртве, али и позиви немачког амасадора у Приштини Јорна Родеа да се барикаде морају уклонити до Божића.

Иако нас до краја ове године дели још десет дана, у граду на Ибру новогодишња атмосфера не може да се осети. Изостаје традиционална расвета, а на угоститељским објектима нису истакнуте понуде и резерације у вези новогодишње ноћи. Кафићи и остали угоститељски објекти у Косовској Митровици и Звечану од јуче су отворени за госте и то до 18 часова.

Повезани чланци

Back to top button