Барикаде на северу Косова, 14. дан

Четрнаести је дан барикада на северу Косова које су Срби поставили после хапшења Миљана Аџића и Дејана Пантића. У међувремену ухапшен је и  Слађан Трајковић, а захтеви за њиховим ослобађањем и повлачењем косовске полиције остају и даље.

Поред већ познатих јуче су са протесног скупа у Приштини упућене и поруке Приштинском премијеру да Срби желе слободу и мир те да неће дозволити да их Аљбин Курти злоупотербом институција прогна са ових простора. Такође је и речно да су барикаде једини преостали начин борбе.

Неуобичајено, али очигледно са циљем да пошаље поруку Србима, приштински министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља одржао је јуче касно поподне ванредну конференцију за медије у јужно делу Косовске Митровице уместо у Приштини где је то обично чинио раније.  Обраћање Свечље медијима уследило је свега неколико сати по завршетку простеста у Рудару. Он је поновио да би било најбоље да Срби сами уклоне барикаде али да ће уколико КФОР не предузме мере деловати косовске интитуције.

Захтев за ослоађање Дејана Пантића, који се још увек налази у полицијској бази на Јарињу, је неприхватљив рекао је Свечља и додао да је међународним представницима упућен захтев да се Пантић пребаци у Приштину.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button