„Базар наде“ – помоћ расељеним лицима

Продајна изложба ручних радова Базар наде“ чији је циљ  финансијско оснаживање расељених и интерно расељених лица одржана је у Грачаници.

Изложба радова у чијој су изради учествовале жене – расељена или интерно расељена лица одржава се четврти пут захваљујући подршци УНХЦР-а подсећају из Форума за развој и мултиетничку сарадњу (ФДМЦ) из Грачанице.

Филип Димић – ФДМЦ

„На северу Косова тренуто имамо 15 колективних центара у којима живе 139 особа. Наш циљ није да само представимо  радове расељених лица већ и да кроз њихову продају допринесемо бољем стандарду, остваримо везе са купцима и тржиштем“, рекао је Филип Димић из ФДМЦ-а.

Другу године заредом Туристичка организација Грачнице помаже реализацију „Базара наде“. Директорка ТОГ-а Сандра Ђокић изразила је наду да ће традиција добре сарадње са ФДМЦ-ом бити настављена.  

„Укључени смо у још један догађај који је од великог значаја за нашу општину и трудићемо се да га промовишемо“, рекла је Ђокићева.  

Удружење пословних жена „Авенија“ из Лапљег Села представило је традиционалне радове и народну кухињу.

„Ми већ 22 године окупљамо жене које су интерно расељена лица али и оне жене које то нису, помажемо им да се економски оснаже и ојачају. Наша помоћ се огледала и у пружању заштите права и имовине али и кроз хуманитарне акције које смо организовалил где год и колико год је требало како би се оне боље интегрисале у друшво“, подсетила је председница Удружења „Авенија“ Гордана Ђорић.

Организација Уједињених нација за избеглице и расељена лица УНХЦР помогла је организацију данашњег „Базара наде“ у Грачаници.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button