Београд и Приштина данас у Бриселу о динару

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача биће одржана данас у Бриселу, а главна тема биће проналажење решења у вези са одлуком такозване централне банке у Приштини о употреби динара.

Делегацију Београда, у којој су бројни експерти, поново ће предводити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док се са приштинске стране очекује учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија. 

Ово је седма рунда дијалога на којој ће се разговарати о забрани употребе динара на КиМ.

До састанка долази након што је истекао прелазни период који је банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе о забрани употребе динара на КиМ и након што су најавили да ће бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра.

Портпарол Европске комисије Петер Стано поручио је, уочи нове рунде дијалога, да ЕУ очекује да обе стране покажу флексибилност и спремност да постигну компромис. 

Последња рунда дијалога Београда и Приштине одржана је 25. априла у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је тада да су разговори били тешки и напети, као и да су имали директне разговоре са приштинском страном.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак навео је да је на том састанку представио нови компромис за питање динара.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button