Београд: Одржани протести студентата против европског плана за Космет

Протестна шетња у организацији студената београдског Универзитета којом траже одбијање европског предлога за Косово одржана је од платоа Филозофског факултета до зграде РТС-а. Протест је одржан под слоганом „Студенти за Космет“.

Са скупа код Филозофског факултета чуле су се поруке о издаји Косова, тражено је одбијање споразума, као и поруке против формирања Заједнице српских општина.

На протесту је виђен професор Слободан Самарџић, председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић, председник удружења грађана Покрет Љубав Вера Нада Немања Шаровић, активисти Двери и Новог ДСС-а.

Филип Калмаревић с Факултета политичких наука, који је и један од организатора, поручио је да протест није страначки и да докле год они буду протест организовали неће бити политичара и странака. Калмаревић је иначе члан Српског покрета Двери и бивши члан Напредног клуба Чедомира Антића.

Видео: Ј. Зафировић

Говорници са, како је речено, Правног факултета, Факултета политичких наука, Филозофског и Пољопривредног факултета, су истакли да француско-немачки план значи отимање Косова од Србије, те да се на то не сме пристати. 

„Окупили смо да бранимо наш идентитет и нашу бит“, рекао је један од говорника, уз скандирање окупљених „Косово је срце Србије“, „Нема предаје – догодине у Призрену“…

Говорници су поручили властима Србије да није добила легитимитет за „прихватање француско-немачког плана“ односно, како су казали – за издају, кршење Устава Србије и одредби међународног права.

Наглашено је и да је вечерашњи био иницијални скуп који треба да пробуди студентску заједницу широм Србије, да почне да се бави друштвеним и националним питањима.

Говорници су указали и да власт у Србији и председник Александар Вучић показују намеру да прихвате план за косовско питање, а што су окупљени пропратили узвикивањем „Издаја“, „Доле власт“ и „Оставке“.

Окупљени су испунили половину платоа испред Филозофског факултета, од улаза у ту високошколску установу до степеница са којих се из Кнез Михаилове улице силази на тај плато, а скуп је протекао без икаквих инцидената.

Говорници су истакли да ово није и неће бити политички скуп и да на њему неће говорити политичари, те позвали студенте и остале грађане да им се придруже.

(Данас – Н1)

Повезани чланци

Back to top button