Београд: Протест због фестивала „Мирдита, добар дан”

Поводом отварања фестивала „Мирдита, добар дан” у Центру за културну деконтаминацију (ЦКЗД) око три стотине људи протестовало је у Бирчаниновој улици.

Чланови и симпатизери странке „Заветници” стигли су испред ЦКЗД-а нешто пре 18 часова. Носили су српске и страначке заставе, фотографије на којима се могу видети призори порушених православних цркава на Космету, као и транспаренте. Ориле су се песме „Ој, Косово, Косово”, „Ораховцу, башто рајска”, „Христе Боже”, али и пароле „Вучићу, педеру”, „Вучићу, Шиптару” и „Убиј, убиј Шиптара”.

Полиција је блокирала околне улице, а људи су пристизали из различитих праваца. Члановима и симпатизерима „Заветника” придружили су се Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, Миша Вацић, из Српске деснице, навијачи „Партизана” и момци у мајицама на којима је писало „Народна патрола”. У неком тренутку, из масе су се чуле псовке и увреде на рачун Спасића који се налазио са друге стране полицијског кордона. Вацић је са групом девојака и жена испред полицајаца и припадника Жандармерије певао духовне песме. Милица Ђурђевић, председница „Заветника”, истакла је да је ова манифестација „великоалбанска пропаганда која се одомаћила у срцу Београда” за шта је оптужила Српску напредну странку и нагласила да су „Заветници” дошли у миру да поруче да не дају светиње и не допуштају никоме да отима културно благо. Миша Вацић рекао је да на протесту учествују припадници различитих група, странака и покрета, а да их је ујединило то што се противе одржавању фестивала.

Атмосфера међу окупљенима, чинило се, била је на моменте помало напета. Када су почели да пристижу младићи који су певали навијачке песме, људи су се ускомешали и учинило се да може да дође до туче, али се то срећом није десило.

У једном тренутку неко од окупљених бацио је упаљену бакљу у правцу кордона.

Док је протест трајао, кафићи у Бирчаниновој били су отворени и гости који су се затекли у башти у близини пратили су шта се дешава.

Неки од окупљених позвали су полицајце који су стајали у кордону да скину униформе. На зградама у овој и околним улицама били су залепљени постери са фотографијама мартовског погрома 2004. године на којима пише „добар дан”.

Посетиоци фестивала, према речима очевидаца, почели су да пристижу пре 18 сати за када је било заказано отварање, док су гости са Косова дошли у пратњи полиције. Учесници протеста почели су да се разилазе око 19 часова. Како се могло видети на званичној фејсбук страници фестивала, док су организатори говорили, на бину се попео младић, зграбио микрофон и обратио се гостима.

„Ми Срби се плашимо вас. Вратите ме кући. Ја сам расељено дете, мени су уништили моје детињство”, узвикнуо је. После тога обезбеђење га је склонило са бине. Према незваничним информацијама, он је приведен.

Фестивал „Мирдита, добар дан” у Београду одржава се од 2014. године. Идеја манифестације, како се наводи, јесте да представи актуелну културну сцену из Приштине и иницира сарадњу међу уметницима и представницима српске и албанске друштвене заједнице.

Извор
Политика:

Повезани чланци

Back to top button