Берлин демантовао да стоји иза „новог оквира за дијалог Београда и Приштине“

Немачка влада негирала је да стоји иза документа названог „нови оквир за дијалог Косова и Србије,  за који је саопштено да је Куртију и Вучићу достављен преко два специјална саветника Макрона и Шолца током посете Приштини и Београду.

Влада Немачке је, како је потврђено приштинском листу Експрес,  пропратила медијске извештаје о наводном документу за који се претпоставља да су га Француска, Немачка и Лајчак доставили косовсом премијеру и председнику Србије. Истиче се да такво писмо не долази из Немачке ни из Француске нити од Мирослава Лајчака.

Званични Берлин наглашава да нема информацију ко је и за коју сврху измислио такав документ.

„Приметили смо извештаје у албанским медијима о такозваном цурењу документа од четири странице који су Француска, Немачка и специјални представник Лајчак наводно доставили премијеру Куртију и председнику Вучићу. Тврдње су погрешне, писмо како извештаји описују не долази из Француске, Немачке или специјалног представника. Немамо информације о томе ко га је измислио и за коју сврху“, рекао је портпарол немачке владе.

Албански медији су недавно објавили информацију о „документу” за који се тврди да је састављен од стране Немачке, Француске и ЕУ те да је исти достављен Куртију и Вучићу преко саветника канцелара Олафа Шолца и председника Емануел Макрон током последње посете Приштини и Београду.

У наводном документу се захтевао „суштински споразум Београда и Приштине наредне године“, а „коначни споразум после 10 година“, „Косово би добило признање од ЕУ  и чланство у организацијама“, док би „Србија имала финансијске користи“.

(Експрес)

Повезани чланци

Back to top button