Бета: Шта пише у Вашингтонском споразуму

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти у петак у Вашингтону, у присуству америчког председника Доналда Трампа, потписали су сваки за себе документ под насловом “Економска нормализација” који има две верзије с разликом у последњој тачки, док је остали текст идентичан.

Вучић је после церемоније у Белој кући рекао да су Србија и Косово потписали билатералне споразуме са САД о нормализацији економских односа Београда и Приштине.

То је касније негирао Трампов специјални изасланик за преговоре Косова и Србије Ричард Гренел, рекавши да САД нису страна у споразуму.

“Они (Вучић и Хоти) су потписали споразум да раде заједно, нису потписали са САД. Ми нисмо потписник. Трамп је потписао, како бих то описао, у основи писмо којим потврђује да ће радити заједно и спровести споразум”, рекао је Гренел на конференцији за новинаре у Вашингтону.

Документи које су Вучић и Хоти потписали пред Трампом имају по 16 тачака, првих 15 је исто, док се последња разликује.

Следи текст споразума названих “Економска нормализација”.

Србија (Београд) и Косово (Приштина) су сагласни да начине корак напред у економској нормализацији прихватајући следеће:

Обе стране ће применити споразум о аутопуту Београд-Приштина потписан 14. фебруара 2020.

Обе стране ће применити споразум о прузи Београд-Приштина потписан 14. фебруара 2020.
– Уз то, обе стране ће се обавезати на заједничку студију о изводљивости о опцијама за повезивање железничке инфраструктуре Београд-Приштина са луком на Јадранском мору.

Косово (Приштина) и Србија (Београд) ће сарађивати са америчком Финансијском корпорацијом за међународни развој (U.S. International Developement Finance Corporation) и ЕКСИМ (Увозно-извозном) банком САД на меморандумима о сагласности ради остваривања следећег:
– Аутопут мира
– Железничка веза између Приштине и Мердара
– Железничка веза између Ниша и Приштине
– Обезбеђивање средстава за финансирање зајмова потребних за мала и средња предузећа
– Додатни билатерални пројекти
– Стално присуство америчке Финансијске корпорације за међународни развој у Београду, Србија.

Обе стране ће отворити и управљати заједничким прелазом Мердаре.

Обе стране ће приступити “мини-Шенген зони”, коју су Србија, Албанија и Северна Македонија прогласиле у октобру 2019. године и у потпуности искористити њене предности.

Обе стране ће узајамно признавати дипломе и професионалне сертификате.

Обе стране ће сарађивати са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим телима америчке владе на изради студије изводљивости за потребе дељења језера Газиводе/Ујмани, као поузданог извора снабдевања водом и енергијом.

Обе стране ће диверзификовати своје снабдевање енергијом.

Обе стране ће у својој мрежној инфраструктури забранити употребу 5Г опреме која долази од непоузданих добављача. Тамо где таква опрема већ постоји, обе стране се обавезују на њено благовремено уклањање и на друге потребне кораке.

Обе стране ће повећати контролу авионских путника, размену информација између себе и у оквиру шире сарадње са САД на Балкану, и посветити се унапређењу технологије ради борбе против недозвољених активности, применом скрининг и информационих система које обезбедјују САД, укључујући ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТП.

Обе стране се обавезују да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обнављање међуверске комуникације, заштиту верских објеката и спровођење судских одлука које се односе на Српску православну цркву, и наставак реституције јеврејске имовине жртава холокауста без наследника.

Обе стране се обавезују да убрзају напоре на лоцирању и идентификацији остатака несталих особа. Обе стране се обавезују да утврде и примене дугорочна, трајна решења за избеглице и интерно расељене. Обе стране се обавезују да одреде особу која ће предводити те напоре у оквиру министарстава и бити задужена за координацију Београда и Приштине, и достављаће ажуриране информације на годишњем нивоу о броју решених и нерешених случајева.

Обе стране ће радити на томе да у 69 земаља у којима је хомосексуалност кажњива дође до њене декриминализације.

Обе стране се обавезују да ће Хезболах у његовој целини означити као терористичку организацију и да ће у потпуности спровести мере за ограничавање пословања и финансијских активности Хезболаха унутар своје надлежности.

Косово (Приштина) ће пристати да примени једногодишњи мораторијум на подношење захтева за чланство у међународним организацијама. Србија (Београд) ће пристати на једногодишњи мораторијум на своју кампању за повлачење признања (независности Косова) и уздржаће се од формалног или неформалног захтева било којој нацији или међународној организацији да не призна Косово (Приштину) као независну државу. Оба договора одмах ступају на снагу.

У споразуму који је потписао Вучић, последња тачка гласи:

Србија (Београд) пристаје да отвори канцеларију привредне коморе и државну канцеларију у Јерусалиму 20. септембра 2020. године и да пребаци амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године.

У споразуму који је потписао Хоти, последња тачка гласи:

Косово (Приштина) и Израел пристају на међусобно признање.

(извор: Бета)

Повезани чланци

Back to top button