Бисљими: У Бриселу се разговара о основном споразуму, динар није део дијалога

Први потпредседник владе у Приштини Бесник Бисљими каже да је одбио позив европског изасланика за дијалог Мирослава Лачака у вези са одуком Централне банке о забрани промета динара на Косову нагласивши да се у Бриселу разговара о основном споразуму а да динар није део дијалога.

После панел дискусије „Економски развој за Србе на Косову“, коју је у Чаглавици организовао „Центар за хуманитарни дијалог“ Бислими је рекао да постоји захтев Брисела да се следеће недеље одржи састанак по питању регулисања трансфера новца из Србије на Косово и Метохију.

„Ово није састанак на који би требало да иде главни преговарач јер питање динара није део дијалога, ја идем када разговарамо о основном споразуму, па ћемо видети ко може да иде на разговор о динару, а није из тима главног преговарача”, рекао је  Бисљими новинарима.

Оценио је да је Лајчак прекршио принципе које је сам поставио.

„ Први пут да је заказао састанак без сагласности страна, а покушао је да то дефинише и дневним редом, супротно принципу који је успоставио 2021. да се ни о једној теми не одлучује без договора обеју страна. Али позив је стигао на моју адресу”, рекао је Бисљими.

Изјавио је да је амбасадорима Квинте на састанку предочио да је уредба Централне банке потпуно легитимна, али да су они затражили да се током прелазне фазе осигура да грађани одлуком не буду оштећени.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button