Боцан-Харченко о измештању споменика у Приштини: Срамно, цинично, противзаконито

Уклањање споменика палим српским борцима током Првог светског рата и Балканских ратова у потпуности се уклапа у политику Запада, усмерену на мењање историјске правде, а целу ситуацију погоршава и реакција француских и немачких дипломата, који уместо извињења и враћања споменика на првобитно место, инсистирају на томе да су у праву, каже руски амбасадор.

Презир Берлина и Париза према сећању о војној слави српске војске, велике жртве коју су српски војници принели на олтар победе земаља Антанте током Првог светског рата недвосмислено потврђује вечиту србофобну настројеност Запада, оценио је данас амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Боцан-Харченко.

Коментаришући недавно измештање споменика палим српским борцима са приштинског гробља, амбасадор је подсетио да је само за четири године Првог светског рата српски народ изгубио више од 1,2 милиона људи, што је тада била трећина становништва.  

Стога је он овај чин оценио као „срамну акцију“, која се „у потпуности уклапа у политику Запада, усмерену на мењање историјске правде и широко распрострањен ‘рат против споменика’, који се одавно води и против Русије“. 

„Поражава цинична, неморална и противзаконита одлука такозваних ‘амбасадора’ Француске и Немачке у српској покрајини Косово и Метохија да са приштинског гробља самовољно пренесу споменик српским војницима, који су пали током Балканских ратова и Првог светског рата, и замене га спомен обележјем посвећеном ‘француским војницима погинулим на Косову’. Погоршава ситуацију и то што ‘дипломате’ уместо званичног извињења и враћања споменика на првобитноместо настављају да арогантно инсистирају на томе да су ‘у праву'“, објаснио је Боцан-Харченко.

„Због тога су и толико лицемерне и деструктивне акције западњака у регулисању косовског питања, када они отворено антисрпске предлоге ‘европских посредника’ представљају као ‘компромис’ између Београда и Приштине, док потоња фактички од својих западних покровитеља добија карт бланш да појача полицијски терор над српским становништвом у општинама на северу покрајине“.  

„Амбасада Русије у Београду изражава солидарност са руководством Србије и Српском православном црквом који улажу напоре да се меморијал у Приштини што пре врати у изворно стање“, наводи се у данашњем саопштењу амбасадора, објављеном на Телеграму.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button