Боцан – Хорченко: „Руско војно представништво није исто што и НАТО канцеларија“

Отварање представништва Министарства одбране Русије у Србији било би један у низу корака у развоју односа две земље, рекао је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко, јављају руски медији, преноси портал Балканист.

„Ова грана сарадње је веома значајна и ми не правимо никакву тајну од тога. Сарадња се тиче планова за јачање Војске Србије, што је природно и најважније за једну самосталну и суверену земљу“, каже амбасадор и истиче да се та сарадња Србије и Русије одвија уз поштовање свих међународних споразума. 

О спекулацијама које се чују у прозападним српским круговима, амбасадор је рекао да се представништво Министарства одбране Русије не може упоредити са НАТО канцеларијом у Београду, о чему се пуно говори у задње време. 

 „То је немогуће упоређивати. Наш циљ је допринос војно-техничкој сарадњи у погледу испоруке технике, сервисних радова. Наша сарадња у овој области је потпуно у складу са међународним обавезама и Русије и Србије. Можда се та сарадња некоме не свиђа, али ми сарађујемо тако да се нама свиђа“, изјавио је амбасадор. 

Боцан-Харченко је подсетио да је председник Србије Александар Вучић више пута отворено рекао да је Србија опредељена за војну неутралност уз јачање одбрамбене моћи. 


Повезани чланци

Back to top button