Бог се јави – данас је Богојављање

Богојављање је  један од петнаест највећих хришћанских празника које данас прослављају православни верници и Српска православна црква, слави се у спомен на дан када је Дух свети сишао на Исуса.

 У првој години његовог јавног деловања, Исус је отишао код Јована да га овај крсти. После крштења, док је Исус излазио из воде, Јован је видео како се небо отвара и Дух свети, као голуб, сиђе на Исуса и он чу глас:

 „Ово је син мој љубљени, који ми је по вољи“ (Матеј 3,17). Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Догађај објављивања Богочовека слави се као Богојављање.

Обичај је да се на Богојављење врше два освећења водом: уочи празника у цркви и на дан празника на реци, или у другој текућој води. Верује се да је та вода лековита, па се она носи кући.

Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се „отвориле као небо на Богојављење“, па да се лако породе.
У стара времена освећена водица давала се болесницима који нису могли да оду у цркву на причест. Верници се, на Богојављење, поздрављају речима „Христос се јави“, а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.

Некада се сматрало да су дани погодни за венчања почињали од Богојављења. Дани од Божића до Богојављења у народу се зову ’’некрштени’’ и то су мрсни дани, мрси се и средом и петком, али се дан уочи Богојављења, на Крстовдан, пости ма који дан био.
Верује се да се, у глуво доба, уочи Богојављења, на трен отвара небо, да се крсте (укрштају) ветрови што дувају зими са онима што дувају лети и да сва вода постаје света, а да ће Бог свакоме, у тај час, дати што затражи.

Пливање за Часни Крст

Од пре десетак година код Срба је обновљен стари обичај да се у Саву код Београда баци крст, а младићи се такмиче да до њега стигну и први га ухвате, пливање за часни Крст обновљено је и на Косову и Метохији.

Дом културе “Стари Колашин”, под покровитељством Општине Зубин Поток, организује пливање за Часни Крст Господњи 19. јануара на језеру Газиводе. Организатори наводе да се сви заинтересовани могу пријавити на лицу места, од 11:30, док ће се пливање одржати у 12:30 часова.

Епархија рашко-призренска јуче је саопштила да се ове године неће пливати за Часни Крст Господњи због, како је навела, организационих и безбедносних разлога. Првобитно је било планирано је да се традиционално на Богојављење 19. јануара, у организацији Црквене општине дубокопоточке и Дома културе “Стари Колашин” из Зубиног Потока организује пливање на језеру Газиводе.

Повезани чланци

Back to top button