Божур за децу Ораховца

Хуманитарна акција „Божур за дјецу Ораховца“ покренута је крајем септембра ове године у организацији НВО „Пандурица“ из Никшића и трајаће до 26. новембра.  

„Божури за дјецу Ораховца“ организовани су уз благослов протојереја-ставрофора Слободана Јокића, архијерејског намесника никшићког. На крају акције, уколико епидемиолошке прилике буду повољне, предвиђено је да чланови организације посете Србе али и светиње на Косову и Метохији.

Чланови НВО ,,Пандурица“, по празнику Светог краља Дечанског, две године заредом обилазе светиње на Косову и Метохији и преко манастира Високи Дечани помажу српском народу. Прошле године обезбедили су и шест годишњих стипендија за ученике ораховачке Гимназије.

Због епидемије коронавируса ове године су изостала хуманитарна дружења на којима се прикупљао новац, али је активност преусмерена на израду и продају привезака, у облику цвета божура на чијој полеђини пише ,, Божур за дјецу Ораховца“. 

Акција је изазвала велико интересовање, најпре, грађана Никшића, а како је време одмицало подршка  идеји стизала је и путем друштвених мрежа из свих делова Црне Горе и Србије. До сада је продато 3.000 привезака широм Црне Горе а од 20. октобра исти могу да се купе и у Београду у црквеној продавници у улици Краљице Наталије 76.

Координатор акције, Никшићанин Никола Цицмил не крије радост због  одзива и интересовања људи у Црној Гори. Каже да ће „Божури за дјецу Ораховца“ ускоро, моћи да се нађу и у неким православним храмовима у Србији.

„Управо због короне, која је пореметила наше планове за акцију прикупљања средстава, дошли смо на идеју за привезак, и можемо рећи, да је, чак, бољи резултат. Баш смо изненађени одзивом, а мислим да је томе допринјело и то што смо се маркетиншки оглашавали преко друштвених мрежа. Привезак се сада може купити у храмовима и црквеним киосцима у већим градовима Црне Горе, дакле, осим Никшића, и у Херцег Новом, Котору, Будви, Бару, Подгорици, Беранама, Плужинама, а од следеће недјеље и у Пљевљима, у манастиру Свете Тројице“,  наводи Цицмил.

Напоменуо је да ће за све оне који су заинтересовани да дају допринос у прикупљању средстава за децу Ораховца, ускоро, бити објављена тачна информација по градовима, где ће људи моћи да се укључе у акцију.

„До краја акције продаваће се привесци, а уколико дође до попуштања мјера у вези са епидемиолошком ситуацијом, организоваћемо, као и претходних година, пикадо турнире, хуманитарне вечери. Свако ко жели да пружи свој допринос овој акцији то може да учини лично или новчаном уплатом на жиро рачун, који се налази на меморандуму наше НВО (540-967914) са назнаком „Божур за дјецу Ораховца. Подршку у овој нашој акцији имамо и са Косова и Метохије од манастира Високи Дечани и професорке и новинарке Оливере Радић из Ораховца“, рекао је Никола Цицмил.

Акцију су до сада подржали и Клуб добровољних давалаца крви „Свети Сава“ – Никшић, Велимир Луле Касалица представник Друштва црногорско-руског пријатељства ,,Свети Великомученик Георгије“, Иван Стругар, шампион у кикбоксу, Милорад Мићо Гајовић, боксер, врхунски спортиста Црне Горе, Никола Миротић, кошаркаш, Дражен Никчевић, стоматолог, доказани хуманиста и борац за људска и верска права, Борис Љешковић, музичар, фронтмен црногорске панк групе ДСТ, Ратко и Бошко Драшковић, боксери, отац и син (Бошко је селектор репрезентације Црне Горе), Рајко Сушић, академски вајар и његова супруга Весна, академски сликар (они,су прошле године поклонили своје радове Манастиру Високи Дечани и Гимназији у Ораховцу), Пеко Вукадиновић, извиђач, Велизар Вејо Касалица, глумац и хумориста, Радинко Крулановић, професор и књижевник, Данило Пантић, џудиста, Мирослав Вујовић, боксерски шампион, мр Јанко Јелић књижевник из Никшића и многи други.

Прикупљени новац ће бити уручен или послат деци Ораховца, како би се помогло њихово школовање, а зависно од суме која се прикупи биће одређена и коначна намена.

НВО „Пандурица“ основано је 17. јула 2018. у Никшићу са циљем очувања природног амбијента брда Пандурица и локалитета Царев мост, али и да хуманитарно делују, пружајући материјалну и физичку помоћ где год је то потребно. Планирају да у непосредној близини Царевог моста, који се убраја у најлепше објекте ове врсте у Црној Гори, а који је изграђен 1896. уз помоћ руског цара Александра III, врате стари сјај овом највећем грађевинском подухвату оног времена. Млади људи од лепих идеја, али и дела, окупљени у НВО ,,Пандурица“, планирају да направе амфитеатар и бисту руског императора из славне породице Романов, која је међу већим ктиторима у Никшићу.

Оливера Радић

Повезани чланци

Back to top button