Брнабић са Лакроом и Зијаде о ситуацији на КиМ

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са подсекретаром УН за мировне операције Жан-Пјером Лакроом и специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УНМИК Каролин Зијаде о учешћу Србије у мировним операцијама у свету, као и наставку ангажмана УНМИК на Косову и Метохији, саопштено је из Владе.

Брнабић је, како се наводи, рекла да Србија у континуитету пружа допринос светском миру, безбедности и поштовању међународног права учешћем у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

Премијерка је истакла да је за Србију УН најзначајнија међународна организација и да се ослањамо на њен утицај у погледу очувања изворних вредности Повеље, а нарочито дела о поштовању територијалног интегритета и суверенитета и Резолуције 1244 Савета безбедности.

За Србију је од кључне важности наставак ангажмана Мисије УНМИК у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Премијерка Брнабић је на састанку у Влади Србије рекла да су важне благовремене, адекватне и видљиве реакције УН на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине и у прилог томе навела низ примера о инциденатима који повећавају напетости.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, премијерка је рекла да је неопходно да Приштина испуни све преузете обавезе још из Бриселског споразума.

Лакроа је похвално говорио о доприносу Србије светском миру у безбедности учешћем у мултинационалним операцијама под мандатом УН које неретко, како је оценио, подразумевају и постојање непосредне опасности.

Шефица Мисије УНМИК Каролин Зијаде сагласна је да су бројни изазови пред УНМИК, као и да подржава наставак разговора у Бриселу, а како би се се постигао конструктивни напредак.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button