Будући медицински радници добили уговоре о стручном оспособљавању

Директорка покрајинске службе за Национално запошљавање из Косовске Митровице Верица Ћеранић и директорка Дома Здравља у Грачаници Мирјана Димитријевић, уручиле су 41 уговор за стручно оспособљавање будућим медицинским сестрама, техничарима и лекарима.

У Дому здрава у Грачаници се 41. млада медицинска сестра, техничар и један лекар стручно оспособљавају за даљи раду у некој од постојећих здравствених установа на централном Косову. Њима су данас свечано уручени уговори о стручном оспособљавању.

„Кандидати ће се у току тромесечног рада у Дому Здравља у Грачаници обучити и упознати са радом у овој установи. После тога добиће упуте да обуку у трајању од још три месеца наставе у КБЦ Приштина – Грачаница“, појаснила је директорка Дома Здрава у Грачаници Мирјана Димитријевић   

За стажирање које обављају у Дому Здравља у Грачаници и КБЦ-у Приштина – Грачаница кандидати, који су изабрани на основу конкурса од фебруару ове године примаће одређена новчана средства.  „Како би могли да конкуришу за ради однос морају претходно да прођу стажирање и да положе стручни испит“, појаснила је др Димитријевић.

Теодори Стојановић из Грачанице данас је уручен уговор о стручном оспособљавању. Она је завршила средњу Медицинску школу.

„Срећна сам што пролазим кроз програм стажирања и надам се да ће једног дана и за мене бити места у некој од овдашњих здравствених установа“, рекла је Стојановићева.

Ове године ће у програм стажирања бити укључено 370 лица, 300 по редовном јавном позиву Националне службе, који је расписан у фебруару ове године и његова вредност износи 55. милиона динара.  Период оспособљавања траје шест, девет и дванаест месеци у зависности од степена образовања.

Директорка Покрајинске националне службе за запошљавање у Косовској Митровици Верица Ћеранић појашњава да ће „тако у наредном периоду лица примати 20.000, 22.000 и 25.000 динара у току оспособљавања код послодаваца не само у Дому Здравља Грачаница, већ и у локалним самоуправама на готово читавој територији Косова и Метохије.

Појаснила је да ће се програм стажирања обаља и у општинама  Обилић, у Пећком округу у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку, Штрпцу и региону Косовског Поморавља.

Програм стажирања је подржала Влада Републике Србије, Министарства за рад, борачка и социјална питања и Канцеларија за Косово и Метохију.

Како је директорка Покрајинске националне службе за запошљавање у Косовској Митровици најавила у наредном периоду у програм стажирања биће укључени 370 лица.  

Појаснила је да ће 70. младих који већ пролазе кроз програм стажирања бити финансирани уз заједничку подршку локалних самоуправа које су потписале споразум са Националном службом за запошљавање током прошле недеље.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button