Ćehaja: Otvaranje kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu opasnost za Kosovo

Vojni i bezbednosni stručnjak sa Kosova Ramadan Ćehaja smatra da otvaranje kancelarije Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji predstavlja opasnost po samoproglašenu republiku, prenosi Balkanist.

Ćehaja kaže da je to opasan izazov upućen NATO-u, jer Srbija je uspostavila odlično partnerstvo sa Rusijom i Kinom, zemljama koje žele da prošire svoj uticaj na Balkanu.

 „Povećanje naoružanja u Srbiji predstavlja direktnu pretnju za stabilnost regiona i u suprotnosti je sa tvrdnjama aktuelnog rukovodstva u Srbiji koje se navodno zalaže za trajni mir u regionu. Takva formalizacija ruskog vojnog prisustva u Srbiji trebalo bi da posluži kao poslednji alarm za naše institucije za podizanje institucionalne spremnosti, posebno onih bezbednosnih, i za praćenje najnovijih dešavanja, koja u svakom slučaju imaju za cilj promociju destabilizacije na Kosovu i u regionu“, napisao je Ćehaja na Fejsbuku.

On podstiče kosovsku diplomatiju da radi na ponovnoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima kako bi ih obavestila o nedavnim događajima u Srbiji, koji su u suprotnosti sa interesima ključnih bilateralnih partnera i NATO-a. 

„Kosovo mora, pored priprema za samoodbranu, nastaviti svoju težnju da dalje ojača savezništvo sa zapadnim akterima kao jedinstvenu nepokolebljivu viziju mira i bezbednosti na Balkanu i u Evropi“, poručio je Ćehaja. 

Bivša „ministarka“ spoljnih poslova Kosova i predstavnik Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri je sa svoje strane pozvala SAD da odgovore na ovu „provokaciju“. 

 „Rusija otvara kancelariju Ministarstva odbrane u Srbiji. Sada Sjedinjene Države treba da otvore kancelariju svog MO na Kosovu“, izjavila je ona.  Edita Tahiri smatra da NATO mora da završi proces prihvatanja zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, kako bi „sprečio Rusiju da realizuje svoje geopolitičke ambicije u regionu“. 


Izvor
Balkanist

Povezani članci

Back to top button