Четврт века од отмице српских рудара на копу Белаћевац

Данас, се навршава двадесет пет година од отмице српских рудара, које су албански терористи присилно одвели из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац“ Термоелектране Обилић, на Косову и Метохији.

У раним јутарњим сатима 22. јуна 1998. године , само зато што су Срби отети су: Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић.

То је био почетак кампање масовног злочина и терора коју су албански терористи на Косову и Метохији организовали против цивилног, српског становништва, а управо овај злочин показује и праву природу и праве циљеве онога што у Приштини називају борбом за ослобођење.

Канцеларија за Косово и Метохију подсећа да и данас  полиција на КиМ, у стилу УЧК, свакодневно хапси и киднапује невине Србе и пребија српску децу те да се јасно види да је та борба, ништа друго него покушај потпуног етничког чишћења наше јужне покрајине, злостављањем и терорисањем неалбанског становништва.

„За четврт века, извршиоци злочина над белаћевачким рударима нису пронађени и приведени правди, a нико од представника међународних организација и привремених институција на Косову и Метохији није ни покушао да понуди одговоре о судбини српских рудара и многих других наших страдалих сународника. То најбоље говори о дометима такозване међународне правде на Космету“, подсећа се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Додаје се дас ће Србија, српски народ и породице жртава, са болом и пијететом наставиће да негују сећање на српске жртве и да траже правду за злочин у коме су страдали рудари са копова у Белаћевцу, док су обављали свој радни задатак.

Повезани чланци

Back to top button