Црна Гора одбила да изручи Приштини још једног Србина

Министарство правде Црне Горе одбило је да Приштини изручи Живка Вуксановића, ради кривичног гоњења за кривично дело наводног ратног злочина против цивилног становништва, известио је подгорички портал „Дан“.

Ми­ни­стар прав­де Мар­ко Ко­вач је, наводи се, одбио изручење држављанина Србије Приштини, због сумње да је реч о политичком прогону.

Вуксановић је по потерници у Црној Гори ухапшен 1. октобра ове године. Након хапшења одређен му је екстрадициони притвор.

Портал пише да је министар Ковач оценио да је да се и у овом случају може радити о „злоупотреби права у политичке сврхе“, као што је то случај са Момчилом Вукотићем чије изручење Приштини је такође недавно одбио.

Ковач је у решењу, према сазнањима портала, оценио да због веома лоших односа Београда и Приштине, недостатка директне сарадње, те чињенице да радње које се Вуксановићу стављају на терет нису ни конкретизоване, ни доказима поткрепљене, и у овом случају преовладава политичка димензија.

Евентуалним изручењем Вуксановића, закључује, био би повређен члан 3 Европске конвенције о људским правима.

Министар Ковач је недавно одбио захтев Приштине да им Црна Гора изручи Момчила Вукотића (61), рођеног у Пећи са боравиштем у избегличком насељу Рудеш у Беранама.

Вукотић је такође био ухапшен по замолници Приштине због сумње да је починио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button