Чвршћа сарадња САНУ и Универзитета у Приштини

Предлози прихваћени на седници Сената Универзитета с привременим седиштем у Косовској Митровици нови су корак у остварењу споразума, пише Политика.

Универзитет у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици (УП) на јучерашњој седници Сената усвојио је свих десет предлога за унапређење сарадње са Српском академијом наука и уметности (САНУ), који образовној установи отварају врата ка научној грађи која се крије у одборима и институтима САНУ. Смернице о могућим видовима сарадње УП 13. октобра послао је академик проф. др Владимир Костић, председник САНУ, и оне су, у ствари, први корак у остварењу споразума који су крајем септембра представници две институције потписали на тадашњој седници Сената и Савета УП. Тај документ, назван споразум о научној сарадњи у области пројеката између две институције, потписан је на предлог САНУ у оквиру обележавања пола века постојања Универзитета у Приштини. Том приликом је проф. др Здравко Витошевић, ректор УП, доделио САНУ „Златни знак универзитета”, најпрестижније признање, које деле само у изузетним приликама. Ово одличје је, за досадашњи допринос САНУ развоју српског универзитета у Косовској Митровици примио лично академик Костић.

Ректор Витошевић је за „Политику” појаснио да је сличан споразум потписан и 2010. године, али да ће се новим документом сарадња две институције обогатити квалитетним повезивањем у свим областима науке и уметности. Овим се, како је казао, УП истиче као установа која има привилегију да је њеним професорима, сарадницима и студентима омогућено да у свом раду користе искуства и научне резултате чланова одбора и института САНУ.

– Бескрајно нам је важно што САНУ подржава рад наших запослених и студената, нарочито у областима које се односе на потврду постојања српског народа на тлу Косова и Метохије још у средњем веку, путем приступа документима из периода турске владавине. Превасходно мислим на турски попис имовине и становништа из 1455. године, који се чува у Османском архиву у Истанбулу, а обухватио је тадашњу област Бранковића, која се углавном поклапа с данашњом територијом КиМ. Поменути документ сведочи да је српско хришћанско становништво тада чинило око 98 одсто живља на КиМ и које цркве, манастире и гробља су имали – истакао је Витошевић.

Академик др Зоран Кнежевић, генерални секретар САНУ, за наш лист је објаснио да је нови споразум, чијем потписивању је и он присуствовао, део тежњи академије да изађе из Кнез Михаилове улице и своје активности приближи српском народу, обухватајући и онај део који се налази на Косову и Метохији. САНУ има своје огранке у великим универзитетским центрима, а када је у питању КиМ, истиче да нема могућности да се такав огранак оснује, па је зато сарадња учвршћена споразумом.

– Тај документ би требало да прерасте у континуирану обострану сарадњу у којој ће се руководства академије и УП вероватно двапут годишње састајати и договарати о заједничким активностима. Ово је култур• но-образовна подршка, јер ми нисмо политичка институција. Споразумом желимо и да дамо до знања нашем живљу на КиМ да их видимо као део властитог народног корпуса, без обзира на политичке околности у којима се налазимо, или ћемо се налазити. Тако ће бити све док наш народ тамо живи. САНУ је важно да се подржи идентитет Срба на КиМ и очување културноисторијских споменика, да им помогнемо у оквиру у ком академија дела, а он је културни и научни – истакао је академик Кнежевић.

О будућој сарадњи

Ево предлога академика Владимира Костића, председника САНУ, за побољшање сарадње с Универзитетом у Приштини, које је јуче усвојио тамошњи сенат:

• Биће одређена особа која ће координирати комуникацијом две установе и размениће адресе за слање информација о активностима

• Регуларно ће достављати издања САНУ Библиотеци УП

• Ангажоваће наставнике УП у активностима САНУ, а прва је у оквиру Одбора „Српско питање”

• Што скорије биће организовани циклуси од по седам-осам годишњих предавања чланова САНУ на УП

• Биће организоване изложбе и концерти студената и докторанада Факултета уметности УП

• Биће организован један или два заједничка симпозијума на различите теме на УП, прелиминарно је разматрано да први буде о шећерној болести

• Разматраће се могућности дигитализације научне, културне и уметничке баштине, као и значајних материјала од интереса за УП

• Руководство САНУ и УП састајаће се ради договора једанпут годишње

• Студенти и наставници УП долазиће у организоване посете у Палату САНУ, где ће се упознавати с активностима и радом њених чланова и посећивати изложбе и концерте у галеријама

• Чланови САНУ одлазиће у групне посете манастирима и културним споменицима на КиМ

Извор
Политика

Повезани чланци

Back to top button