Да ли ће избор вакцине против ковида 19 утицати на путовања

Грађане Србије највише брине да ли ће моћи да уђу у Сједињене Америчке Државе и ЕУ уколико приме руско или кинеско цепиво, пише Политика у данашњем броју.

Колико ће вакцинација утицати на то да ли ћемо моћи да путујемо на одређене дестинације једна је од највећих недоумица грађана јер неке земље увелико изјављују да ће управо сертификат о мобилизацији или корона пасош бити нешто без чега неће моћи да се прођу гранични прелази.

Лидери европске уније на видео састанку 21. јануара могли би да размотре захтеве за увођење европског сертификата о вакцинацији, јер је Европска комисија добила писмо премијера Грчке Киријакиса Мицотакиса у којем се између осталог захтева тај папир како би се олакшало путовање унутар ЕУ.

У писму упућеном Урсули фон дер Лајен, председници ЕК, Мицотакис позива на приоритетно обнављање слободе кретања широм ЕУ, али и упозорава на значај хитног усаглашавања ставова земаља чланица о сертификату вакцинације, који би, према његовим речима, помогао обнови путовања и туризма али и појачао интересовање за вакцинацију широм Европе.

Ово није највећа недоумица о којој размишљају наши грађани јер многи постају свесни да ће без вакцинације ускоро моћи тешко да изађу из земље.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button