Да се бебе рађају у бољим условима – Српским породилиштима на КиМ Гујон донирао вредну опрему

Француска хуманитарна организација „Солидарност за Косово Арноа Гујона“ уручила је данас гинеколошкој болници у Грачаници вреднан поклон у виду медицинске опреме и материјала за рад.

Топли сто, стерилизатор, инфузионе пумпе, пулсни оскиметар за бебе, завојни материјал и инфузиони раствори хуманитарци су поклониил Одељењу неонатологије породилишта у Грачаници.  

Сваки вид помоћи је добродошао и у многоме ће олакшати рад лекарима и медицинском особљу каже начелница неонатологије Славица Мајдевац.

Начелница одељења неонатологије, Славица Мајдевац, фото: Ризница

„Помоћ је данас углавном стигла за бебе, омогућиће им топлији и сигурнији долазак на овај свет, а нама да се бавимо њима без додатне бриге због опреме коју нисмо имали“, рекла је Мајдевац захваливши се донаторима.

„Солидарност за Косово“ на чијем је челу француски хуманитарац Арно Гујон ове године је помогла породилишта у Грачаници, Косовској Митровици и Пасјану донацијама медицинске опреме и санитетског материјала у вредности од 110 000 евра каже Милован Симијоновић из ове организације.

„Ово није први пут да помажемо здравствене установе на Косову и Метохији. Прошле године помогли смо Ковид болницу у Лапљем Селу и та донација је била вредна више од 50 000 евра. Помогли смо и многе домове здравља и амбуланте, куповали амбулантна возила и помогли болнице у Пасјану и Косовској Митровици. Све смо то успели да урадимо уз помоћ наших 12 000 донатора у Француској. Циљ овог пројекта је да се наше бебе рађају у лепшим и бољим условима“, рекао је Симијоновић.

Од почетка године у Грачаничком породилишту је рођено 25 беба.

„Ове године нам је посебна част што је Солидарност за Косово изабрала три породилишта на Косову и Метохији у Грачаници, Пасјану и Косовској Митровици да донира изузетно вредну и важну опрему и то је показатељ да наши пријатељи из француске и широм Европе улажу у живот на Косову и Метохији што је и наша будућност“, каже управник Канцеларије Епархије рашко – призренске за добротворни рад отац Срђан Станковић.

Фото: Ризница

Епархија рашко призрненска већ 12 година сарађује са организацијом француског хумнитарца и до сада је организован велики број акција. Упркос томе што су приштинске власти још 2018. године Гујону забраниле улазак на Косово, активисти његове организације  организовали су  почетком године традиционални Божићни ковној који је стигао до најудаљенијхих српских средина на Косову и Метохији и деци поделили обућу, одећу, школски прибор и играчке.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button