Да се не заборави: 24 Срба стравично побијено у сребреничком селу Ратковићи

У сребреничком селу Ратковићи биће служен парастос код спомен-крста поводом обележавања 32 године од убиства 24 Срба из тог места.

Србе, мештане Ратковића, од којих су скоро сви били цивили, на свиреп начин у њиховим кућама побиле су муслиманске снаге из околних села и Сребренице.

Настављајући етничко чишћење српског народа из сребреничких села, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из околних села и Сребренице у зору 21. јуна упале су у српско село Ратковићи и убијале незаштићене цивиле, пљачкајући и палећи све што су затекле у углавном старачким домаћинствима.

Масакрирали су и убијали жене, старце, а потом су их палили у њиховим кућама. Међу убијенима било је и шест старица.

Мањи број мјештана успео је да се сакрије и спаси од сигурне смрти захваљујући јутарњој магли и добром познавању терена. Скривени у шикаре, и густо растиње гледали су како муслимански војници убијају, пљачкају и пале српску имовину.

Ни за овај, као ни за све остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није осуђен ни након 32 године.

Окружни суд у Бијељини ослободио је оптужбе Ибру Јакуповића и Хусу Салиховића за ратни злочин над Србима у Ратковићима због, како је наведено, недостатка доказа.

Ратковићи су пре 30 година потпуно спаљени и уништени. У овом похараном и у лозу и шибље зараслом селу, за две и по деценије након рата подигнут је споменик страдалим мештанима и обновљено је свега осам кућа, али због удаљености и непостојања пута само један мештанин се вратио у село, а током лета још их неколико долази и обрађују малињаке.

Да је ту некада било село сведочи још понеки димњак остао иза попаљених кућа и зидине из којих је израсло дрвеће и које нису потпуно зарасла у врзину, шибље и остругу те оштећени споменици и крстови у сеоском гробљу, као и они које су сродници поново подигли својим прецима, јер су зликовци, приликом упада у село, полупали споменике и оскрнавили гробове у намери да потпуно затру трагове српског постојања на овом простору.

(РТРС)

Повезани чланци

Back to top button