Да се не заборави: НАТО на данашњи дан убио још троје деце код Ђаковице и једно у Липљану, срушио Жежељев мост и погодио зграду «Ушћа» у Београду

Године 1999. 21. априла, током агресије НАТО-а на Србију (СРЈ) бомбардована је зграда негдашњег Централног комитета СКЈ (Пословни центар „Ушће“) у Новом Београду и Жежељев мост на Дунаву у Новом Саду, а други пут је нападнут мост на Дунаву код Бешке који је онеспособљен, чиме је прекинут саобраћај на аутопуту Е-75 између Београда и српско-мађарске границе.

Истог дана нападу авијације НАТО са осам пројектила је разорено „Мајино насеље“ код Ђаковице и убијено најмање 11 избеглица, укључујући трогодишњег Марка Ивановића и седмогодишњег Ивана Иванчића. У насељу смештеном у зградама бивше пољопривредне задруге живело је 98 српских цивила избеглих из Хрватске и 22 из Босне и Херцеговине.

Фото: Викиванд

Извештачи су јавили да су мета НАТО пројектила, тих ратних дана, биле и радничке бараке избегличког, “Мајиног насеља” код Ђаковице, у коме су уточиште у лето 1995. године, нашле прогнаничке породице из Хрватске. У овом избегличком центру, убијено је 11 цивила, међу којима деца Марко Ивановић (4), Иван Иванчевић (7) и Предраг Илмић (13). Истог дана од касетне бомбе у Липљану је страдала шестогодишња девојчица Арта Лугићи.

Повезани чланци

Back to top button