Да се не заборави: НАТО убио тројицу цивила на Торнику

Авиони НАTО-а су у подножју Tорника, највишег врха Златибора, 8. априла 1999. године разорили Скијашки центар и оближње Дечије одмаралиште с амбулантом, усмртивши чуваре Ски-центра Радоја Марјановића и Недељка Урошевића, те шумара Миланка Савића.

Само неколико сати пошто је напунио 25 година, Миланко Савић из златиборског села Јабланица погинуо је у бомбардовању Торника на ком није било ни војске ни војних објеката.

Са њим у смрт НАТО „томахавк“ послао је и двојицу његових другова, Неђа Урошевића (31) из Чајетине и Радоја Марјановића (34) из оближње Рибнице.

Седмог априла увече Савић, шумар, у колиби испод највишег врха Златибора, окупио је неколико пријатеља да прославе његов рођендан. Решени да преноће, у објекту су остали слављеник, Урошевић и Марјановић који су радили као чувари Торника. Наредно јутро нису живи дочекали.

У време када је дружина пристизала у колибу, ка Торнику се спремао да крене Миланков рођени брат резервиста Милисав Савић. Лош предосећај натерао га је да остане код куће. Десетак минута после четири сата 8. априла на Торник су пала још два пројектила – један на објекте РТС-а и Телекома, други два километра ваздушном линијом даље, на колибу.

У освит зоре, на месту где је бомба направила кратер широк осам и дубок два и по метра, лежали су остаци три угљенисана и раскомадана тела. Миланкова нога пронађена је на грани дрвета 150 метара од згаришта.

– Тек је свањавало кад сам дошао на Торник, ту је већ била полиција. Нису ми дали да приђем. Ја им кажем – „што ми браните“, а они одговарају – „није твој син овде“. Пустите ме, знам да је мој син овде – причао је Миланков отац Радоица Савић који је из Јабланице, по сазнању да је бомбардован Торник, дошао овде да тражи дете.

Нјегов други син тада је био у путу за Златибор. И даље га није напуштао онај лош предосећај.

– Човека који ми је стао питао сам „шта су гађали ноћас“. Одговорио је: „Торник, погинула тројица момака“. Све ми је било јасно – прича Милисав. Четири дана после сахране под Торником је пронађен део главе његовог брата.

(извор: Блиц)

Повезани чланци

Back to top button