Дачић: Запад жели да угура Приштину у међународне организације

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да је Србија у непосредној опасности, јер је под великим притисцима западних земаља, које како каже, пошто-пото желе да „угурају“ тзв. Косово у међународне организације.

Говорећи о Резолуцији о Сребреници УН, која је најављена за 27. април, оценио је да је то срамна одлука узимајући у обзир све историјске чињенице.

Указао је да Запад заборавља да је над Србијом извршена агресија 1999. за коју нико није одговарао и која је проглашена за „хуманитарну интервенцију“ иако су страдали цивили.

„Западне земље кажу нема потребе да се враћамо у прошлост, а питање Сребренице, која је била пре Нато агресије није враћање у прошлост? Сада нама неко држи предавања о томе да ми немамо визију и не гледамо у будућност и да треба да се придружимо тој Резолуцији“, рекао је Дачић за Пинк.

Појашњава да НАТО бомбардовање није ништа друго до агресија, по међународном јавном праву, јер је извршен напад других земаља на територију Србије.

Савет безбедности УН, констатује, никада неће прихватити Резолуцију о геноциду јер Русија и Кина никада неће то прихватити.

Међутим, како додаје, поједине земље међународне заједнице тврде да Резолуција има већину у Савету Европе, одакле је Русија иступила, иако та међународна организација нема тежину као СБ.

„Наша држава се налази у озбиљној ситуацији. Наставља се политичко гурање Косова у међународне организације и користе се међународни механизми за то. Ако сте под тако великим притисцима налазите се у стању непосредне опасности и не можете наћи речи против оних којих који спроводе антисрпску политику, а да им не кажете да су злочинци и ништавила“, поручио је Дачић.

Осврнуо се и на седницу СБ УН о НАТО бомбардовању која је заказана на захтев Русије и истакао су му поједини представници међународне заједнице рекли да не долази у Њујорк и не троши новац јер неће бити седнице СБ о НАТО бомбардовању.

Такође, прокоментарисао је и најаве из Приштине да ће тужити Србију за ратне злочине, поручујући да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није компетентан о томе да говори јер је у то време био у затвору.

„ОВК је била терористичка организација све док је нису скинули са те листе и подржали у процесу проглашења независности Косова„, констатовао је Дачић.

Оцењује да једино Србија „нема права“ да брани своју територију на којој је и настала држава Србија.

Према његовим речима поједине земље веома су неправедне према Србији и заборављају да је она увек била лојалан партнер.

„Замољени смо од Грчке да кажемо да подржавамо територијални интегритет то смо увек радили, а они кажу да Косово може у СЕ, срам их било. Људи морају да схвате да ми морамо да чувамо наше националне интересе и бринемо о нашем народу и грађанима“, закључио је Дачић.

Повезани чланци

Back to top button